Valimiste-eelsed imelised muutused (3)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Nagu ikka on valimiste-eelne periood imeliste muutuste aeg, mil rahakotirauad avanevad vähemalt lubadustes ka selleks, mis juba kuu pärast valimisi sulaselge raiskamine olevat.
Nagu ikka on valimiste-eelne periood imeliste muutuste aeg, mil rahakotirauad avanevad vähemalt lubadustes ka selleks, mis juba kuu pärast valimisi sulaselge raiskamine olevat. Foto: TH /

Mul vedas laia naeratuse näole, kui nädal tagasi näoraamatus õnnetu näoga Jüri Ratas mulle ühtäkki ekraanilt otsa vaatas. Võipakk käes ja kapsapea laual, kuulutas ta, et Eesti peab kiiresti toidukauba käibemaksu alandama.

Keelasin oma mõtteis väikseimagi irooniapoja sünni ja üritasin tunda siirast heameelt, et inimene näeb peaministri ametist sammukese „tavalisemate” inimeste poole astudes ka nende probleeme selgemalt.

Olin ju vaevu kümme kuud tagasi Maa Elu tarbeks teda peaministrina intervjueerides küsinud ka köögivilja käibemaksu alandamise kohta, mida meie toidukasvatajad juba aastaid ministeeriumi kabinetiuksi kulutades taotlenud olid.

„Minna koalitsiooni töö keskel käibemaksu alandama toitlustussektoris ei ole väga realistlik,” kostis Ratas vastuseks ja ülikogenud poliitikuna oskas kohe ettenägevalt öelda: „Kui rääkida käibemaksu alandamisest toidusektoris, siis need oleksid väga suured poliitilised otsused. Sellised teemad käiakse välja valimiste eel või koalitsiooni moodustamise ajal.”

Seega lähiajal pole see võimalik?

„Lähiajal tulevad Eestis riigikogu valimised 2023. aasta märtsis.”

Nagu ikka on valimiste-eelne periood imeliste muutuste aeg, mil rahakotirauad avanevad vähemalt lubadustes ka selleks, mis juba kuu pärast valimisi sulaselge raiskamine olevat.

Lähiajal on ministeeriumide kabinettidest ja riigikogu saalist tulemas küllaga häid uudiseid. Juba on valitsus kiitnud heaks pensionide erakorralise tõusu uue aasta algusest. Tõsi, seda 20eurost tõusu on praegusel meeletu hinnaralli ajal juba raske heaks uudiseks pidada.

Küll aga on korralik abi tulemas kolme- ja enamalapselistele peredele. Kolme lapse emana tunnen, et just see peretoetuste tõus aitab praegu rahulikult eel­olevale talvele vastu minna. Samas mõistan ühe- ja kahelapseliste perede pahameelt ebavõrdse kohtlemise pärast. Jah, riigi eesmärk on sündivust tõsta ja innustada kolmandaid lapsi saama, aga seda ei või teha kelleski pahameelt tekitades. On aeg kibekiiresti ka ühe ja kahe lapsega perede paremale toimetulekule mõelda.

Ilmselge valijate hääle püüdmisena tundub ootamatu raiemahu vähendamine. Kena algatus, aga kas aeg selleks sobiv, kui iga nädal toob teateid puidutööstuste pankrotistumisest? Töötuks jäänute perede, aga ka hingehinda maksnud küttepuude ahju pistjate pahameel on kerge keelajate vastu pöörduma.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles