Sügis jätkub soojal lainel

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Suvi läbi õitsenud lõvilõuad ei näita veel väsimuse märke.
Suvi läbi õitsenud lõvilõuad ei näita veel väsimuse märke. Foto: Olga Valter

Sügise kohta soojad õhu­kraadid ja öökülma puudumine on kinkinud tänavu paljudes Eesti kohtades imeilusa sügise, mil veel siiani õitsevad suvelillepeenrad ja -amplid ning aiast võib noppida vaarikaid.

Lääne-Virumaal Uljastes elava Olga Valteri aed asub mäe otsas ja nii on see külma eest kaitstud ka siis, kui mujal juba esimesed miinuskraadid üle käinud. Soodne kliima lubab aias praegu täisõites lilledel uhkeldada nii amplites kui peenral. Imetlusohkeid tekitab praegu kõige enam suur peenratäis lõvilõugu.

Lillad bakopad on väga vastupidavad.
Lillad bakopad on väga vastupidavad. Foto: Olga Valter

„Lõvilõuad külvasin kevadel madala sordi, aga tulid kahjuks või õnneks kõik kõrged,” muheleb Valter. „Enne peenrasse istutamist lisasin mullale suvelillede väetist, rohkem polegi lõvilõuad väetist saanud. Amplid said suvel üle nädala Terraflex-T väetist. Seda väetist julgen soovitada teistelegi.”

Anne Lepik rõõmustas läinud nädalavahetusel sügisese vaarikasaagi üle. „Olin nädala ära ja nüüd taas maale tulles ütles mees, et mine vaata vaarikaid,” jutustas Lepik. „Mõtlesin, et on paar-kolm marja suhu pista, aga sain terve kausitäie, oma 1,5 liitrit. Oktoobri lõpu kohta hea tulemus!”

Soe sügis lasi koduaiast vaarikaid korjata veel oktoobri viimastel päevadel.
Soe sügis lasi koduaiast vaarikaid korjata veel oktoobri viimastel päevadel. Foto: Anne Lepik

Praeguse kümne pluss­kraadi ümber kõikuva õhutemperatuuri juures oleks hea teada, et on ka palju põnevamad numbrid oktoobris kraadiklaasil olnud. Näiteks 2. oktoobril 1981 mõõdeti Pärnus 22,4 kraadi sooja ja 26. novembril 1926. aastal Jõgeval seevastu miinus 18,5 kraadi. Novembris on aga olnud nii 15 kraadi sooja kui 26 kraadi külma.

Tänavu tunduvad sügis ja talv pigem soojad tulevat. Eesti ilma­teenistus lubab lähipäevadel sarnase ilma jätku. Norrakate ilmateade näitab Eestile veel vähemalt lähi­nädala ilusaid plusskraade, mis isegi öösel alla viie ei kuku.

Venelaste ilmaportaal Gismeteo näitab pea kraadise täpsusega sama ja nende kuuprognoos lubab esimest miinust Eestis alles 27. novembri ööl ja esimene päevane miinus 1. detsembril.

Pigem soojalt jätkuvat hilissügist ja talve lubab ka Maa Elule ilmajutte kirjutav Marko Kaasik, kelle kuue kuu prognoos ütleb, et november tuleb tavapärasest pisum soojem ja lühiajalisi külmakraade on oodata alles kuu lõpu poole.

Kõik talvekuud on Kaasiku praeguse hinnangu põhjal tavapärasest pisut soojemad. Jõulukuu lõpu poole hakkab Ida-Eestis kujunema lumikate, aga lääne pool lumi püsima ei jää. Jaanuar ja veebruar on samuti pigem pehmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles