Orased rohetavad erksalt, aga taliraps kidub

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Taliviljaorased on tänavus kenas kasvujõus.
Taliviljaorased on tänavus kenas kasvujõus. Foto: Ants Liigus

Põllumees riskimajandajana teab, et aastad pole vennad, kuigi nagu mullu soodustab tänavugi soe ilm talvitus­perioodiks valmistuvate taimede arengut. Sellesügisene taliviljade ja õlikultuuride kasvupind selgub uue aasta alguses, kuid statistikaameti andmetel külvati tänavuseks saagiks 205 900 hektarit talivilja ehk 15 protsenti rohkem kui 2020. aastal ning talirapsi ja rüpsi 78 848 hektarile.

Lääne-Virumaal kasvatab talikultuure OÜ Rabaveere Farm, mille juhatuse liige on kogenud põllumees, Valgetähe teenetemärgiga tunnustatud Olav Kreen. Nii Kreeni kui temast paarsada kilomeetrit edelas ASis Vändra tegutseva Pärnumaa populaarseima põllumehe (2018) Kaido Madissoni sõnul on taliviljaorased kasvujõus, kuid talirapsipõldude nägemine teeb nukraks.

„Talirapsi külviaeg on august, aga septembri alguseni oli hästi kuiv ja külvide idanemine seetõttu kehv. Septembris tuli küll vihma, aga see ei andnud ka siis rapsile vaja­likku kasvukiirust. Taimede areng on niru, nii et tõehetk saabub kevadel, kas sealt on midagi võtta või ei ole,” rääkis Kreen, kes põllumajandusettevõtjana kasvatab talirapsi sajal hektaril kogu ligemale 450hektarisest talikultuuride kasvupinnast.

Külvi ajal kuiv

„Kõige kehvemas seisus on meil varased rapsikülvid,” nentis ka Kaido Madisson, ASi Vändra tootmisjuht. „Külvi ajal oli muld kuiv, mõnel põllul hakkasid esimesed otsad üles tulema alles kuu aega hiljem, ma isegi ei oodanud enam, et sealt midagi välja kasvab.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles