Parima köharohu leiad metsast

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Kui metsast tulles on seenekorv tühjavõitu, koguge sinna Islandi käokõrva.
Kui metsast tulles on seenekorv tühjavõitu, koguge sinna Islandi käokõrva. Foto: Karepa Ravimtaimeaed

Islandi käokõrv ehk Islandi samblik (Cetraria islandica) on tänu samblikhapetele looduslik antibiootikum, antibakteriaalne ja põletikuvastane. Limaainetel on mähkiv ja kaitsev toime. Temast valmistatud teed saab kasutada köha, bronhiidi, astma või kopsupõletiku vastu hingamisteid limast ja rögast puhastava vahendina.

Islandi käokõrv kuulub käokõrva perekonda, lapiksamblikuliste sugukonda ja kottseente hõimkonda. Islandi samblik on pealt hall rohekaspruun, alt helehall samblik, ­10–15 cm kõrge. Kasvab nõmme- ja palumännikus, mereäärses männimetsas, liivikul vaheldumisi teiste samblike ja sammaldega. Niiskena on pehme, kuivana kõva ja krõpskuiv.

Islandi sambliku toime­ained on süsivesikud, samblikhapped, B12-vitamiin, mõruaine depsidool ja mikroelemendid. Korjata võib aasta ringi maast kotti või korvi, kuid ärge korjake platsi tühjaks, sest samblikud taastuvad väga aeglaselt.

Kuivada laske õhu käes, siis harutage, lõigake ära punakaspruun alumine osa, eemaldage praht ja okkad. Islandi samblik kuivab toatemperatuuril ja säilib paberkotis kuivas kohas.

Parandab haavu

Islandi samblik ravib palavikku, kurgupõletikku, tuberkuloosi, maohaavu, gastriiti ja soolepõletikku. Peenestatud samblikust tehtud sülditaoline jook aitab kõhukinnisuse vastu. Välispidiselt tarvitatuna parandab Islandi käokõrva tee haavu. Jalgu ja sõrmi võib leotada Islandi samblikust keedetud tõmmisega vannis või teha mähiseid, see teeb jalad-käed pehmeks.

Veel saab ravida suu limaskesta põletikku ja haavu, kui sellega suud loputada. Kopsuhaigetele anti vanasti piimas keedetud Islandi samblikku või putru, vahekord 1 : 1. Aga võiks kasutada ka kitsepiima, see ei tekita nii palju lima, mis ummistab hingamisteid. Tee aitab ka isutuse korral, mõruained suurendavad maomahla eritust ja parandavad söögiisu.

Tee valmistamiseks täitke kolmveerand nõust Islandi sambliku tükkidega või võtke peenestatud droogi 1–2 sl 300 ml vee kohta, keetke 30 minutit ja laske tõmmata veel 30 min. Teine variant on valada droog üle kuuma veega ja hoida kuumas 30 min. Pikemalt keetmine on vajalik, et lima­ained välja tuleksid. Muidu pole temast köha ega maohaiguste vastu abi.

Keemise ajal võib köha korral juurde lisada kibuvitsamarju, mis on limaskestadele kasulikud ning sisaldavad C-vitamiini ja karotiine. Sobivad ka muud marjad või mahl, mida võib teele lisada: jõhvikad, pohlad, isegi viirpuumarju on lisatud. Enne tarvitamist loksutada või segada, et lima põhja ei jääks.

Köha korral on hea lonksata päeva jooksul pidevalt ja siis, kui köhahoog tuleb. Tee puhastab tõhusalt hingamisteid ja hoiab ära köhahooge. Samuti alandab hästi palavikku. Kes kibedat maitset pelgab, võib enne tee tegemist sambliku kupatada kuuma veega, siis pole maitse nii kibe. Mao- ja seedimisteed jooge pool tundi enne sööki.

Lastele sobib siirup

Islandi samblikust võib keeta siirupi, lisada sinna haput mahla (pohl, jõhvikas, ebaküdoonia), männipungi, liivateed, suhkrut, siis saab seda ka lastele anda. Enda kogemusest võin öelda, et kui tugeva köhaga haiguse esimestel päevadel suudan liitri ära juua, tuleb tervis suht kiiresti tagasi.

Islandi sambliku keedus ajab hästi higistama ja alandab palavikku. Köha korral tuleb lonksata kohe, kui tunned, et köhahoog on tulekul. Ohuks võib olla individuaalne talumatus ja suure limaainete koguse tõttu pärsib ravimite imendumist. Ravimid võtta siis pool tundi kuni tund aega enne tee joomist.

Islandi samblikku on põhjamaades nälja ajal leivajahusse lisatud. Et kibedast maitsest vabaneda, keedeti leeliselises vees, loputati, peenestati, hoiti ööpäev soodavees ja seejärel veel puhtas vees. Norras, Soomes, Islandil on tarvitatud nii inimese kui loomade söögiks. On nimetatud ka piima-, leiva- ja seasamlikuks, mis viitab tema kasutusele. Sigu nuumati Islandi käokõrvaga, lehmade ja kitsede jaoks peeti teda liiga väärtuslikuks.

Seega kui metsast tulles on seenekorv tühjavõitu, koguge sinna Islandi käokõrva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles