Talveaed laseb aasta läbi terrassivõlusid nautida, kuid paneb rahakotile põntsu

Eveliis Vaaks
, Maa Elu kaasautor
Copy
Üldjuhul on talveaed vastu majaseina toetuv ristkülikukujuline lükandseintega hoone. 
Üldjuhul on talveaed vastu majaseina toetuv ristkülikukujuline lükandseintega hoone. Foto: OÜ Sallaus

Eesti kliima oma võlus ja valus loob soodsad tingimused selleks, et üha rohkem eramu omanikke tunneb huvi klaasitud varikatuse ja talveaia vastu. Eks ikka selleks, et sõltumata ilmast ja aastaajast aiavõlusid nautida. Mis ehitusnüansse peaks silmas pidama ning millega tuleks talveaeda omades arvestada?

Arhitektuuribüroo Standup arhitekti Stanislav Popkovi sõnul on mugav õuesolemine tähtis osa eramaja omaniku elustiilist. „Terrassil või verandal võõrustatakse sõpru, tehakse kaugtööd, süüakse. Miks nii? Ilmselt peitub vastus loomulikus valguses, mida meie kliimas on vähe, samuti muutlikus ilmas, mille osas ei saa kunagi õhtut planeerides kindel olla,” rääkis ta.

Maastikuarhitekti Sulev Nurme sõnul on talveaed võrreldes verandaga juba tõsisem rajatis, sest eeldab kütet, ventilatsiooni ja talvist kütmist. „Talveaiana on mõni hakanud kasutama ka korralikku metallraamil mitmekordse klaasiga kasvuhoonet, kuid selle talvine ülalpidamine on omaette teema,” selgitas ta.

Malmerk Klaasiumi talve­aedade müügijuhi Peep Haljase sõnul koguvad talveaiad ja klaasitud terrassid Eestis populaarsust. „Kes on naabri või sõbra juures näinud või kasutanud, tahab endale ka ja nii see läheb. Parim talveaedade müügimees on aga kahtlemata Eesti kliima.”

Klaasidega terrass või talveaed

Küsimuse peale, millal peaks eramu omanik eelistama klaasidega terrassi ning millal talveaeda, vastas Popkov, et kõik sõltub funktsioonist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles