VÄLISMAALT Nartsissid võivad põllumeestele pakkuda uusi teenimisvõimalusi

maaelu.postimees.ee
Copy
Nartsissid.
Nartsissid. Foto: Margus Ansu

Uuringu kohaselt võivad Ühendkuningriigis kasvatatud nartsisse kasutada ka südamepuudulikkuse ravimiseks, pakkudes seega ka sealsetele põllumeestele uusi teenimisvõimalusi.

Uurimisprojekti käigus uuriti nartsisside varres, lehtedes ja kroonlehtedes leiduvate looduslike ühendite mõju südame-veresoonkonna häiretele, vahendab FarmingUK.

Teatud keskkondades, tavaliselt kõrgemal pinnasel kasvanud nartsissid toodavad looduslikke bioaktiivseid ühendeid, mida nimetatakse alkaloidideks.

Uuringu eesmärk oli anda teadlastele infot, kas ja kuidas on võimalik neid kasutada südame-veresoonkonna haiguste puhul. 

Umbes kolmandikku Ühendkuningriigis kasvatatavatest nartsissidest kasvatatakse sibulate saamiseks, et toota Alzheimeri tõve ravis kasutatavat väärtuslikku alkaloidi nimega galantamiini. Kuid uue uuringu tulemused võivad avada mitmeid võimalusi taime kõigi osade kasutamiseks ja vältida nii varte, lehtede ja kroonlehtede raiskamist.

Uurimist juhtisid Agroceutical Products – farmaatsiaettevõte, mis kasutab nartsisse nende bioaktiivsete omaduste tõttu – ja Robert Gordoni ülikool (RGU), keda toetas Industrial Biotechnology Innovation Center (IBioIC).

IBioICi äritegevuse direktor Liz Fletcher ütles, et uuringu tulemused võivad tuua kogu riigi põllumeestele uut majanduslikku kasu.

“Vaid väike osa kogu maailmas kasvatatud nartsissidest on tegelikult dekoratiivsel eesmärgil kasvatatud ja meil on juba väljakujunenud Ühendkuningriigis tarneahel, mis aitab Alzheimeri tõbe ravida,” sõnas Agroceutical Productsi direktor Kevin Stephens. See uuring võib aga viia täiendavate ravimite väljatöötamiseni. “See puudutab ka biomassi väärtustamist, mis muidu läheks raisku, ja tihedat koostööd põllumeestega, et võimalikult palju väärtustada nende tööd," võttis ta kokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles