Kallis väetis vähendab järgmise aasta viljatoodangut (1)

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Uuel hooajal peavad põllumehed hoolikalt kalkuleerima, kui palju ja millistele põldudele väetist panna.
Uuel hooajal peavad põllumehed hoolikalt kalkuleerima, kui palju ja millistele põldudele väetist panna. Foto: Marko Saarm

Väetisemüüjad pole aasta algusest saanud tavapärases rütmis toimetada, sest olukord turul muutub iga päevaga ning hinnalangust ega tarnekindlust ei paista kusagilt.

Nii oli septembri alguses kuulda, kuidas paljud väetisetootjad peatavad kõrgete gaasihindade tõttu tootmise, ent praegu tehased hoopis taaskäivituvad. „Ostja seisukohalt on täna võimalik valikuid teha,” sõnas Linas Agro OÜ tegevjuht Mihkel Hang EPA messil toimunud väetiseturu arutelul.

Enne sõja algust oli Baltimaade turul Venemaa ja Valgevene väetiste osakaal kuni 60% ja see kõik tuli üürikese ajaga asendada. „Siiani töötame palehigis, et tarneahelaid muuta ja uusi tarnijaid leida, aga kuna kevadeni on aega, saame sellega hakkama,” lubas Baltic Agro ASi põlluväetiste tootejuht Mihkel Salum. Tema hinnangul väetist puudu ei jää.

Nii on Baltic Agro leidnud uued tarnijad Marokost ja Ameerikast. Kumbki kaup veel kohale pole jõudnud, ent näidised olid kvaliteetsed. Teekond on muidugi pikem, aga sellega tuleb arvestada. Ettevõte on läbi aastate ka Hispaaniast, Türgist ja Hiinast väetist ostnud.

Kahtlane väetis Venemaa naaberriikidest

Hoolimata väetisemüüjate pingutustest liigub ka Vene päritolu väetis Balti riikides aktiivselt edasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles