Pesakasti võib üles panna igal ajal

Eveliis Vaaks
, Maa Elu kaasautor
Copy
Vasakul pesakast must-kärbsenäpile, keskel rasvatihasele ning paremal kuldnokale.

Linnuvaatleja.ee
Vasakul pesakast must-kärbsenäpile, keskel rasvatihasele ning paremal kuldnokale. Linnuvaatleja.ee Foto: linnuvaatleja.ee

Pesakastide ülespanemiseks pole õiget ega valet aega. Kasti sügisel ülespanemise kasuks räägib aga asjaolu, et siis jõuab see kevadeks juba natuke kuluda ning on suurem tõenäosus, et mõni lind selle endale koduks võtab.

Eesti Ornitoloogiaühingu juhataja Kaarel Võhandu sõnul ei tasu heituda, kui pesakast esimesel aastal tühjaks jääb. „Sageli asustataksegi uus pesakast alles teisel aastal. Kui kast jääb aga mitmeks aastaks tühjaks, tuleks selle asukohta vahetada,” rääkis ta.

Ornitoloog ning linnuvaatleja.ee eestvedaja Margus Otsa sõnul on Eestis kasvanud inimeste hulk, kes teavad pesakastides pesitsevatest lindudest ja pesakastide üles panemisest. „Näiteks teatakse hästi, et Eestis on tavalisemad pesakastis pesitsevad linnud rasvatihane ja kuldnokk, aga ka meelsasti suuri pesakaste asustav kodukakk,” rääkis ta.

Pesakaste ka tellimustöödena valmistav Ots on täheldanud, et aina sagedamini pöördutakse tema poole nõu saamiseks. „Kui inimene hakkab aeda pesakasti üles panema või hoopis on mõni asula võtnud nõuks oma elanike ümbruskonda elurikkamaks muuta, soovitakse nõu pidada. See näitab, et pesitsusvõimaluste loomise ja linnurikkuse ning parema ja tervema elukeskkonna vahel olev seos on inimestele järjest rohkem teada.”

Asukateks mitu­kümmend linnuliiki

Kõige harilikumad kinnised pesakastid on mõeldud nn suluspesitsejatele lindudele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles