Muinasjutud õpetavad lilli märkama ja tundma

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Kristel Vilbaste (vasakul) koos kunstnik Epp Margnaga.

 
Kristel Vilbaste (vasakul) koos kunstnik Epp Margnaga.  Foto: Erakogu

Loodusajakirjanik Kristel Vilbaste tegi teoks peaaegu 15 aastat küpsenud mõtte ja pani kaante vahele talle väga olulised lillemuinasjutud. Lugude kaudu õpib paremini taimi tundma nii suur kui väike lugeja ning tänu Epp Margna illustratsioonidele toimib raamat ka lihtsa taimemäärajana.

Loodusajakirjanik ja kirjanik Kristel Vilbaste on lillemuinasjutte seni jaganud või tutvustanud oma koolitustel ja alatihti küsitakse talt, kust neid lugeda saaks. „Ei saagi kuskilt,” on tal seni tulnud vastata. „See on käsikiri, mis mul kõige kauem on arvutis seisnud. Ja see on ka üks mu lemmikteemasid,” lisas ta.

Äsja ilmunud raamat „Kullerkupp käib paljajalu” on alguse saanud tema vanaisa ja vanaema, Gustav ja Ellen Vilbaste töödest, vanaisa raamatust „Eesti taimenimetusi” ning teistest taimeraamatutest ja kartoteegist. „Vanaemal oli kladede kaupa märkmeid,” meenutas ta.

Kuigi mõnda muinasjuttu on Vilbaste jaganud ajakirjanduseski, sai ta peagi aru, et pärimusel põhinevaid lugusid ei saa lühivormidena kirja panna, ilma et nende võlu kannataks, lisaks soovis ta lugudesse pikkida näpunäiteid, kuidas üht või teist taime ära tunda – nii kogunesidki armsad lood arvutisse 15 aasta jooksul ja sel suvel otsustas ta lood lõpuks kaante vahele panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles