Mahla eraldavad ebaküdooniad halvasti, paremat eraldumist suurendab viljade eelnev kuumtöötlus. Happerikas mahl on väga hea lisand happevaesematele, kuid tervislikele mahladele (pampel, lodjapuu, must leeder ja must aroonia). Värske ebaküdooniamahl on ka hea äädik- ja sidrunhappe asendaja.
Ebaküdooniamahla valmistamiseks võtke ühe kilo seemnetest puhastatud ebaküdoonialõikude kohta 200 grammi suhkrut. Segage, pange mahlaaurutisse, kuumutage 45–60 minutit, lugedes aega vee keemaminekust mahlaaurutis. Kuum mahl valage eelkuumendatud purkidesse-pudelitesse ja sulgege kohe õhukindlalt. Järelejäänud ebaküdoonialõigud ajage läbi hakkmasina ja segage õuna- või kõrvitsapüree hulka, kasutage nagu salatit.
Retsept: Ebaküdoonia-kibuvitsamarjakompott
Peske 0,5 kg ebaküdooniad, lõikuge 0,5 cm paksusteks ratasteks, eemaldage seemned ja asetage keevasse siirupisse, mille valmistamiseks võtke 1 liiter vett ja 500 g suhkrut.
Viile keetke 5–7 minutit, seejärel tõske need vahukulbiga välja. 0,5 kg kurdlehise roosi vilju lõigake pikuti pooleks ja lamedama noaotsaga eemaldage seemned. Kupatatud ebaküdooniaviilud ja poolitatud kibuvitsamarjad asetage segamini purkidesse, peale valage siirup ja kuumutage purke keevaveevannis 80kraadisel temperatuuril 10 minutit. Sulgege õhukindlalt.
Hoidis omandab veelgi pikantsema maitse, kui 0,5liitrise hoidisepurgi kohta lisada 1–2 sidrunväändiku marjakobarat.