Ebaküdoonia on lätlaste lemmik

Copy
Zarupi talu perenaine Lāsma Kiļupe.
Zarupi talu perenaine Lāsma Kiļupe. Foto: Meeli Müüripeal

Oktoobri alguses peetakse Lätis Valmieras suurt talvevarude soetamise laata. Püüdsin seal tänavu kokku lugeda, kui palju on ebaküdooniatoodete pakkujaid, kuid lugemine läks varsti sassi. Õunamüüjatest oli neid vähemalt kolm korda rohkem. Eks õunu on koduski, ebaküdooniaid kõigil veel ei ole.

Kõige rikkalikuma ebaküdooniatoodete valikuga oli laadal Lāsma Kiļupe linna lähedalt Zarupi talust. Looduse Ombnibussi reisiseltskonnaga käisime pärast laata seal külas. Lāsma Kiļupe kinnitas, et Lätis kestab ebaküdooniabuum. Kasvatajaid tuleb üha juurde, enamik teeb ise tooteid. On ka viljade kokkuostjaid. Ebaküdoonia kasvupinda on Lätis üle 600 hektari.

Lāsma Kiļupe pere kolis linnast maale, et oleks ruumi lapsi kasvatada. Ebaküdooniatega alustati 2015. aastal väikeste kulutustega. Taimed kasvatati ise ‘Cido’ jt sortide seemneist. Nüüd on ebaküdooniat talus 8 ha, rabarbereid 2 ha, pisut on kõrvitsaid.

Tänavune saak oli korjatud, käsitsi vilju noppides käidi istandik üle kolm korda. Vilju saadi seitse tonni. Perenaine rõhutas, et neil on mahetalu. Nad ei väeta ega kasta taimi, tugeva juurekavaga ebaküdooniad saavad isegi hakkama. Reavahed olid niidetud. Istanduse uuemas osas on taimed peenravaibale istutatud. Toetust on saadud tootearenduseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles