Tänavune aasta põllumees kasvatab köögivilja

maaelu.postimees.ee
Copy
Aasta põllumees 2022 on Veiko Pak.
Aasta põllumees 2022 on Veiko Pak. Foto: EPKK

Aasta põllumehe tiitli pälvis tunnustatud ja tuntud Kadarbiku kaubamärgi eestvedaja Kadarbiku Köögivilja OÜ üks osanikke Veiko Pak Harjumaalt.

Aasta põllumehe konkursi hindamiskomisjon tõi valikut tehes välja, et Veiko Pak on innovaatiline ettevõtja, kes esimesena Eestis hakkas omakasvatatud tooret väärindama mahlaks ja smuutiks, tema eestvõttel rajati Harjumaale kaasaegne köögivilja töötlemiskeskus. Aastatega on Kadarbiku kaubamärgiga porgandimahlad ja hapukapsas tõusnud üle Eesti tuntuks. Pereettevõttena alustanud Kadarbiku talu on läbi mitme põlvkonna tõusnud üheks suuremaks köögiviljakasvatajaks ja -töötlejaks Eestis.

„Olen väga rahul, et olen osalenud sellise Kadarbiku pereettevõtte loomises, mis on eestlasi toitnud köögiviljaga juba 30 aastat,“ ütles Veiko Pak tunnustust vastu võttes.

„Ma kordan teiste varem välja öeldud mõtet, et perekond Pakid ongi pannud eestlasi värsket porgandimahla jooma ja see ei olegi nii väike saavutus,“ tunnustas Pakide tegevust põllumajanduses Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja esimees Roomet Sõrmus. „Kui enamiku ajast on põllumajandusest rääkides tähelepanu kas teravilja- või loomakasvatusel, siis nüüd on mul heameel, et mitmete aastate järel on taas fookusesse tõusnud köögivilja kasvatamisega tegelev põllumees, kelle aastate pikkust töövilja oleme kõik maitsnud.“

Kadarbikus haritakse maad 773 hektaril, talu köögiviljapind on 213 ha, seal kasvab porgand, kapsas, lillkapsas, punapeet, brokoli, nuikapsas, kaalikas, viljavahelduseks on teravili ligi 500 ha-l. Aastas toodetakse 8500 tonni köögivilja, millest enamus töödeldakse porgandi-, kapsa-, peedimahlaks, hapendatakse kapsast, tehakse toorsalateid, aurutatud peeti jt tooteid.

Lisaks koduturule eksporditakse Kadarbiku mahlu ka Lätti, Leetu ja Soome. Tootmisjäätmed lähevad biokütuseks. Kadarbiku talu rajaja on Ants Pak, nüüd jätkvad ettevõtmistes pojad: Veiko Pak juhib köögivilja töötlemist OÜs Kadarbiku Köögivili, Ville Pak vastutab köögviljakasvatuse eest OÜs Kadarbiku Talu. Pereettevõttes on tööl 70 inimest, sh ka Pakide suure pere liikmed – nii miniad kui lapsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles