OMA märk toob nahatooted taas au sisse

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Kopra- ja lambanahast soojad sussid ning rebasenahast kindad.
Kopra- ja lambanahast soojad sussid ning rebasenahast kindad. Foto: Eesti Jahimeeste Seltsi arhiiv

Novembris toimuval Mardilaadal saavad teemast huvitatud inimesed tutvuda märgiga OMA, mis võiks olla lisaväärtus Eesti naha-, puidu- ja teistele käsitöötoodetele. Märk annab ostjale garantii, et näiteks karusnahad, mida soetatakse, on kütitud eetiliselt ja töödeldud keskkonnasäästlikult.

2020. aastal toimus Viljandi kultuuriakadeemias pärandtehnoloogia konverents „Oma nahk”, kus tekkis idee luua ühine oma nahabränd. „Mõte on õhus olnud pikka aega, aga tänu nahale, mida häbiväärselt vähe kasutatakse, sai selgeks, et peame midagi ette võtma,” meenutas Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu juhatuse esimees Liina Veskimägi-Iliste.

Mõttest kasvas välja loodusmaterjalile antav märk OMA, mida tutvustatakse 3. novembril Saku suurhallis Mardilaadal toimuval seminaril, kus arutatakse märgi statuudi üle. „Töörühmades on töö toimunud pikka aega, aga arutame nüüd ka suures ringis,” sõnas ta.

Märki OMA hakkab välja andma Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit ja see on mõeldud Eesti loodusest eetiliselt kogutud ja töödeldud materjalile ning sellest valmistatud tootele kandub üle õigus seda märki kasutada. Veskimägi-Iliste avaldas lootust, et uue aasta alguseks saab märk vormilt ja sisult valmis.

Märk annab kindluse

Liina Veskimägi-Iliste ütles, et lisaks märgile ja statuudile on vaja luua avalik andmebaas, kust leiab info, kuidas mõni lamba- või rebasenahk on käsitööliseni jõudnud. See võtab veel veidi aega.

Kui OMA märk valmis, siis tähtis osa protsessist alles algab, sest märki peab ka turundama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles