Riisuda või mitte?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kindlasti tasub lehed ära pühkida teedelt, kus need jalgealuse muidu libedaks teeksid. 
Kindlasti tasub lehed ära pühkida teedelt, kus need jalgealuse muidu libedaks teeksid. Foto: Elmo Riig

Sügis jagab inimesed kahte lehte: ühed on kindlalt seda meelt, et puulehed tuleb murult ja teedelt kokku riisuda, teised raiuvad, et looduselt ei tohi viimastki ära võtta ja lehed lagunegu huumuseks.

Mõtleme väheke ja tuletame meelde nii ühe kui teise variandi plussid ja miinused, et siis uue pilguga vaadates otsustada, kui tihti reha kätte võtta tasub.

Üks on kindel, lehtede kokkuriisumisega ei tasu kiirustada, sest sellist värvide pillerkaari kui praegu aedades ja parkides valitseb, muul ajal ei näe. Rõõmustagem oma meelt enne sügiskaamost nii kaua, kui vähegi saab. Kindlasti jalutage lehevaibal ja korjake ilusamad neist endale tuppa vaasi.

Kui vihm sellest vaibast kohevust ja värvi välja leotamas, on aeg reha järgi haarata. Või haaramata jätta.

Kindlasti tasub lehed ära pühkida teedelt, kus need jalgealuse muidu libedaks teeksid. Kui tahate, et kodu ümber ilus roheline muruplats laiuks, siis selleltki tuleb lehed sügisel kokku riisuda, et valgus rohulibledeni pääseks.

Kui teil mõni vilja- või ilupuu tänavu mõnda haigusesse nakatunud oli – katsu sa leida aeda, kus seda muret tänavu poleks olnud, siis needki lehed tuleb kokku korjata.

Samas ei tasu riisumisega hoogu sattuda ja vahel on silmale varjatumas kohas hea lehed maha jätta. Nii saavad need osaks looduse loomulikust protsessist ja lagunedes annavad uutele taimedele jõudu kasvada. Lehtede all on putukatel hea pelgupaik.

Kui riisute lehed kokku, siis kõige hullem, mis nendega teha, on lõkkesse visata. Kui kohe üldse oma krundil lehtedele kasutust ei leia, siis pistke need rohelistesse kottidesse ja laske prügilasse viia, kus neist loodetavasti kompost tehakse.

Mida oma õuel lehtedega teha? Kõige lihtsam on need põõsaste alla multšiks riisuda, nii ei pääse umbrohi põõsa sees vohama ja lagunedes annavad lehed põõsa juurtele rammu.

Kui mõtlete kevadel istutusala laiendada, siis siin on lehed ülihead abilised: katate tulevase istutusala papiga, kuhjate sellele lehed, siis mulda peale ja kevadeks on uus peenrapõhi valmis.

Loomulikult tasub lehtedest teha komposti, seda nii tavapärasesse kompostikasti kuhjates kui ka kilekotis. Kui aga riisuda ei viitsi, kuid teie ilumeel pruuni lehelöga välja ei kannata, siis pole muud, kui muruniiduk veel kord tööle tõmmata ja lehevaibast paar korda üle vuristada – nii on inimesel kena vaadata, aga looduserammu murult ära ei röövitud.

Nautigem sügisvärve ja leidkem endale sobiv viis, kuidas lehed saavad loodusele kasulikud olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles