Saagikoristus ei päädi õiglase hinnaga

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Porgandikombain suudab korjata ligi 25 tonni porgandit tunnis.
Porgandikombain suudab korjata ligi 25 tonni porgandit tunnis. Foto: Teele Üprus

„Nii erakordset ja põuast aastat ei tulegi meelde. Isegi augusti lõpus oli vaja veel põlde kasta,” sõnas OÜ Kadarbiku Köögivili juhatuse liige Ville Pak.

Ka tol päeval oli Kesk-Eestis niiske ja udune hommikupoolik, ent Ääsmäel säras päike. Küla vahel hakkasid silma porgandi- ja kapsakoormatega traktorid. Kahjuks on köögiviljakasvatus Eestis üsna kokku kuivanud ja peamiselt näeme Eestis vaid vilja vedavaid sõidukeid. Sestap tekkiski huvi, mismoodi käib tööstuslik porgandivõtt.

Kadarbiku põldudel kasvab 11 sorti porgandit 105 hektaril ja kapsast 55 hektaril. Lisaks kasvatatakse 50 hektaril peeti ning suviseid vilju.

Et kogu porgandisaak kätte saada, alustatakse tööd septembri keskpaigas. Sel aastal oli saak hilisem ja töö algus nihkus septembri lõpu poole. Saagikoristuseks kulub umbes kuu ja selle aitavad salve saada kaks kombaini.

„Juustest” sõltub palju

Porgandikombain aga pakub minusugusele päris põnevat vaatepilti – porgandid jooksevad „juukseidpidi” rippudes riburadapidi mööda linti ülespoole, kus masin eemaldab needsamad juuksed ja saadab porgandid suure kasti ehk konteineri sisse. Lisaks on kombaini peal kaks töötajat, kellest üks jälgib, et kõik sujuks, ja teine aitab konteinerid maha.

Juuksed ehk porgandipealsed on koristuse juures väga tähtsad ja peavad ilusad olema, sellest sõltub koristuse kvaliteet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles