Koduveini tegemine on muutunud eriti lihtsaks ja lollikindlaks

Eveliis Vaaks
Copy
Veinivilla juhataja Tiina Kuuleri sõnul räägib koduse veiniteo kasuks ka see, et veini saab teha just nii öko, nagu tegija soovib.
Veinivilla juhataja Tiina Kuuleri sõnul räägib koduse veiniteo kasuks ka see, et veini saab teha just nii öko, nagu tegija soovib. Foto: Marianne Loorents

Kui õunaisu täis söödud, taliõunad keldrisse hoiustatud, mahl tehtud, kuid õunu endiselt üle, tekib küsimus, mida ülejäänud ubinatega peale hakata. Üks võimalus on nendest maitsvat koduveini teha.

Veinivilla juhataja, veinimeister ja raamatu „Koduveini aabits” autor Tiina Kuuler ütleb, et õunavein on üks levinumaid koduveine mitte ainult Eestis, vaid üle maailma, seda eelkõige tänu tegemise lihtsusele ja õunte kergele kättesaadavusele. „Iga õunaveinimeistri esimene põletav küsimus on, kus saab ubinad mahlaks pressida, kuid hea uudis on see, et veiniteoks ei olegi tegelikult pressida vaja, võib kasutada ka viilutatud õunu,” rääkis ta.

Proosit.eu perenaine Carina Helimetsa sõnul väärtustatakse tänases majanduskeskkonnas isetegemist. „Praegu on see tehtud eriti lihtsaks ja lollikindlaks, et kõik õnnestuks juba esmakordsel tegemisel. Kui täpselt ei tea, millest alustada, saab soetada esmase stardikomplekti. Sinu ülesandeks jääb vaid paar lihtsat sammu vastavalt õpetusele,” selgitas ta.

Selline isetegeminine on Helimetsa sõnul mõnus protsess, kõigile jõukohane ega nõua eritingimusi. „Piisab kodustest tingimustest ja toatemperatuurist.”

Pruulmeistrid OÜ juhataja Alar Tammela ütleb, et veini valmistamisel on peamine kannatlikkus, sest vein vajab aega. „Ei tasu olla kärsitu ja veini enneaegu pudelisse villida, siis jääb jook pigem ebameeldiva maitsega.”

Veini valmistamine pudeldamiseni võtab Tammela sõnul tavaliselt aega 1–2 kuud, mis aga ei pruugi tähendada, et ta kohe joomisküps on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles