Köögiviljad passivad suurepäraselt küpsetistesse

Silja Luide
, toidublogi «Jagatud rõõm» autor
Copy
Maguskartulikook maitseb imehästi.
Maguskartulikook maitseb imehästi. Foto: Silja Luide

Porgandi- ja kõrvitsakoogid, -pirukad ja muud küpsetised on üsna harjumuspärased, kuid hapukapsas šokolaadikoogis? Pastinaak või maguskartul kihilises vahukoore­kreemiga biskviittordis? Peet või kartul tummises šokolaadimuffinis? Avokaadoga šokolaadikreem või brownie? Kookide sisse passivad köögiviljad suurepäraselt, samuti saab lisada kaunvilju, näiteks ube, kikerherneid või herneid.

Mina olen suur köögiviljadega küpsetiste austaja. Mahlasele porgandikoogile või tummisele peediga šokolaadikeeksile on mul tunduvalt raskem „ei” öelda kui mõnele vahukooretordile. Minu jaoks on kaks põhjust, miks pidevalt otsida võimalusi lisada kasulikke vilju maiustele.

Esiteks teevad köögiviljad küpsetise mahlasemaks, andes juurde niiskust. Mahlasemad koogid sulavad suus, samuti on rasvainet vaja vähem lisada. Mahlasus sõltub muidugi paljudel viljadel värskusest – reeglina noored äsja korjatud juurviljad (näiteks porgandid ja peedid) on hulga veerikkamad kui seisma jäänud viljad, mis paratamatult muutuvad kuivemaks.

Teiseks saab aga küpsetise aedviljadega tervislikumaks ja toitainerikkamaks teha. Köögiviljades on ju ohtralt vitamiine, mineraal- ja kiudaineid, seega näiteks porgadikook võrreldes mõne tavalise biskviitkoogiga sisaldab palju rohkem kasulikke toitaineid. Nii saab ka maiustamisega aidata täis saada viis „kohustuslikku” aedviljaportsjonit päevas.

Kuidas kasutada?

Noored ja värskelt korjatud juurviljad, näiteks porgand, pastinaak, kartul, bataat ja peet, võib jätta koorimata ja vaid harjaga puhtaks hõõruda, sest nende koor on õrnem. Üks tingimus on aga viljade koorimata jätmisel veel – need võiksid olla mahedalt kasvatatud. Kuigi koore all on reeglina suurem osa kasulikke aineid, kogunevad sinna ka väetiste, taimekaitsevahendite ja muu nn keemia jäägid, mille söömist on targem vältida.

Mõnikord on tarvis üleliigse niiskuse eemaldamine ehk nõrutamine, näiteks riivitud suvikõrvitsa või sügavkülmast võetud kõrvitsapüree puhul, et see küpsetist liialt vesiseks ei teeks. Enamasti seda aga vaja teha ei ole.

Kui väikesi krõmpsusid suvi­kõrvitsaid ei ole vaja isegi koorida, siis klassikalistel suurtel kollastel kõrvitsatel tuleb eemaldada nii koor kui ka seemnetega sisu. Samuti soovitan viljaliha ahjus pehmeks küpsetada ja püreestada. Sellist kõrvitsapüreed saab panna karpide või kilekottidega sügavkülmikusse ja neid siis soolastes või magusates toitudes kasutada.

Köögiviljad on riivitult või püreena igati head pannkookides, samuti vahvlites, putrudes ja smuutides. Ka keeksid, saiakesed ja muffinid on aedviljadega rikastatult erililiselt maitsvad. Porgand, peet, bataat ja kõrvits annavad juurde ka ilusat värvi.

Suus sulav maguskartulikook

Gluteenivaba koogi jaoks asenda nisujahu riisi- ja maisijahu seguga ning lisa 2 tl küpsetuspulbrit. Kui soovid tummisemat ja karamellisemat kooki, kasuta valge suhkru asemel mõnda pruuni suhkrut, eriti hästi sobivad siia hele ja tume muscovado.

Pähklitest sobivad siia enam-vähem kõik (nt Kreeka, sarapuu-, pekanipähklid), samuti mandlid.

Mandlijahu, mis lisaks bataadile samuti niiskust koogile juurde annab, saad poest osta või ise kodus teha. Selleks tuleks köögikombainis mandlilaastusid peeneks purustada. Võid kasutada ka kohviveskit, sel juhul saad jahu tervetest mandlitest jahvatada.

3 dl neutraalse maitsega õli (nt viinamarjaseemne)

260 g suhkrut

5 muna

240 g jahu

100 g peeneks jahvatatud mandleid ­(mandlijahu)

2 tl küpsetuspulbrit

2 tl jahvatatud kaneeli

0,25 tl riivitud muskaatpähklit

0,25 tl soola

350–400 g riivitud maguskartulit

100 g hakitud pähkleid või mandleid

Vahusta õli, suhkrut ja mune mõni minut, kuni mass muutub pisut heledamaks. Lisa omavahel segatud kuivained ja sega ühtlaseks. Seejärel sega taina hulka maguskartul ja pähklid.

Tõsta tainas ettevalmistatud (kas võiga määritud ja jahuga üle puistatud või küpsetuspaberiga kaetud) 20 x 30 cm neljakandilisse ahjuvormi ja küpseta 180kraadises ahjus 30 minutit. Seejärel alanda ahju kuumus 160 kraadini ja küpseta veel 15–20 min, kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil vormis jahtuda.

Kooki võid ka juba leigena nautida, kuid kui soovid selle kreemiga katta, peaks see enne jahtunud olema. Võid jätta küpsetise n-ö ühekihiliseks, aga saad valmistada kahekihilise koogi, kui lõikad küpsetise keskelt pooleks ja laotad õhukese kihi kreemi mõlemale poolele.

Kreem:

200 g toasooja toorjuustu

100 g toasooja võid

140 g tuhksuhkrut

Aseta kõik koostisained kaussi ja vahusta ühtlaseks kreemiks. Laota jahtunud koogile. Soovi korral kaunista (hakitud) pähklite või mandlitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles