Südamega Tegija silme all on mineraalvett toodetud 50 aastat

maaelu.postimees.ee
Copy
Pildil on vasakult paremale Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp, Südamega Tegija 2022 Maie Jaroslavskaja, Toiduliidu volikogu esimees Veljo Ipits ja maaeluminister Urmas Kruuse.
Pildil on vasakult paremale Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp, Südamega Tegija 2022 Maie Jaroslavskaja, Toiduliidu volikogu esimees Veljo Ipits ja maaeluminister Urmas Kruuse. Foto: Riho Semm

Toiduliit, maaeluminister ja Värska Originaal tunnustasid ettevõtte laotehnoloogi Maie Jaroslavskaja, kes pälvis oma 50 aasta pikkuse töö ja panuse eest Eesti toidutööstusesse 2022. aasta Südamega Tegija tiitli. Maie töötab Värska Originaali tehases esimese mineraalvee pudeli villimisest alates.

„Maie on Eesti toiduainestööstuse tõeline legend ning kindlasti ka meie ühe rahvusuhkuse, Värska mineraalvee tootmise hing ja süda, tõeline südamega tegija! Iga aasta on mul soe tunne sees, kui avaneb taas võimalus tunnustada järjekordset südamega tegijat, sest tean, et Eesti toidutööstus on kindlates kätes ja vapustavate inimeste südametes,“ ütles Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.

Neljapäeval, 19. aprilli 1973. aastal seadis Maie Jaroslavskaja oma sammud Värska sovhoosi mineraalveetootmise tsehhi, kus ees ootas esimene ametlik tööpäev. Uhiuute seadmetega tehase tööpäev algas loosi võtmisega: kes missuguse masina taha saab. Maie võttis ühe kausikeses olnud paberitükkidest, mille peal oli kirjas „etikettide liimija“.

Algusaastatel tuli vaatamata uutele tootmisliinidele väga palju käsitsi teha. “Pudelid tulid talvel lumemütsidega õuest ja plaksatasid tsehhis tootmise käigus katki,” meenutab Maie Jaroslavskaja. Kildude kokku pühkimine oli igapäevane osa tööülesannetest. Mõni päev läks kohe väga palju pudeleid katki, teine päev vähem. Miks see nii oli, ei teata siiani. Praegu on Maie sõnul vahe toonase liiniga nagu öö ja päev – uue puhul piisab vaid nupule vajutusest, sedavõrd automatiseeritud on tänapäeva töö.

Liim tuli ise keeta ja seda siis vanni juurde valada. Töö nagu kokal.

Liimivann ja selle täitmine oli samuti etikettija ülesanne. „Liim tuli ise keeta ja seda siis vanni juurde valada. Töö nagu kokal!“ pajatab Maie ja meenutab, kuidas nende kööginurgas gaasipliidil oli suur ämber, kuhu olevasse vette tuli segada pulbrit ning ajada see keema. Tuli liimi segada, samas joosta liini juurde, siis jälle tagasi – kööginurgas mulksuvat liimi segama. Praegu asub endises kööginurgas tehase moodne laboratoorium.

Maie alustaski Värskas mineraalvee villimisliini operaatorina ning töötas enne laotehnoloogiks saamist ka laohoidjana. Maie enda sõnul naudib ta laotehnoloogi töö juures mitmekülgsust, inimestega suhtlemist ning keerulistes olukordades kiirete ja toimivate lahenduste leidmist. Etikettide liimimise ja liimi keetmise asemel on Maie praegusteks ülesanneteks laotööde organiseerimine, ettevõtte väliskeskkonna ja territooriumi korrashoiu jälgimine, keskkonna- ja haljastustööde juhendamine. Samuti on Maie kaasatud ettevõtte toiduohutuse- ja siseaudiitorite meeskonda.

„Oma teadmisi ja kogemusi jagab Maie lahkelt ka kolleegidele, kes näevad teda aktiivse ja rõõmsameelse inimesena. Maie võtab alati osa ka ettevõtte üritustest ja nende korraldamisest. Ta on alluvate hulgas autoriteetne ning võtab kõiki tööülesandeid suure pühendumusega, olles oma tööülesannete täitmisel alati kiire, täpne, kohusetundlik, hoolas ja lojaalne. Suurele kogemuste- ja teadmiste pagasile tuginedes ei ole probleeme, mida Maie lahendada ei suudaks. Lisaks igapäeva toimetustele juhendab Maie suvel ka ettevõttes ajutiselt töötavaid kooliõpilasi,“ nii kirjeldab kolleegi Maiet Värska Originaali meeskond.

19. aprillil 2023. aastal, täpselt 50 aastat hiljem Maie esimesest tööpäevast, ilmub ettevõtte juubelile pühendatud raamat, kus on Maie mälestustel ja kogemustel oma oluline roll.

  • Toiduliidu Südamega Tegija 2022. aasta konkursile esitati kokku 14 tugevat kandidaati, kelle hulgast valiti juhtkogu hääletuse tulemusel välja 5 nominenti. Lõppvoorus kandideerisid tiitlile lisaks Maiele ka Farmi Piimatööstuse tehnika- ja haldusjuht Aivo Karafin, Salvesti tootmise töödejuhataja Anne Känd, Orkla Eesti Kalevi tehase suhkrukommiüksuse ja pakendamisüksuse juht Kaja Lehtla ja Balbiino tootmise ostujuht Tiiu Loomägi.
  • Südamega Tegija selgitati välja hindamiskomisjoni liikmete ja Toiduliidu Facebooki rahvahääletuse tulemuste kombineerimisel. Südamega Tegija tiitliga tunnustab Toiduliit iga-aastaselt Eesti toidutööstuse kõige silmapaistvamaid inimesi, kes teevad oma tööd suure hoole ja südamega. Tänavu tunnustati Südamega Tegijat juba kaheksandat korda. 2021. aasta Südamega Tegijaks valiti Nõo Lihatööstuse peatehnoloog Anne Vära.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles