Sügis peatas maamajade hinnatõusu

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Vähem huvilisi on Valgamaa majadele.
Vähem huvilisi on Valgamaa majadele. Foto: KV.EE

Levinud arvamuse kohaselt lähevad maamajad kui soojad saiad ja turul pole midagi saada. Võtsin lahti kinnivaraportaalid ja kuni 99 000 euro eest on pakkumisel kõvasti üle 900 maja, enamik maapiirkonnas. Pakkumisi justkui palju, lappan need läbi ja pool tundi hiljem pean tunnistama, et kohest sissekolimist võimaldavas seisus on neist vaid mõni üksik.

Kurtmist, et maamaju otsitakse kui tikutulega, aga miskit mõistlikku pole saada, kuuleb Kinnisvaraekspert Pärnu maakler Kersti Meister oma töös tihtipeale. „Tegelikkuses tähendab see, et heas asukohas ja seisukorras maamaju on väga vähe saada,” sõnas ta. „Veel kaks aastat tagasi sai maakonnas remonti vajava maamaja 35 000 kuni 60 000 euro vahel, praegu on selliste elamute hinnad kerkinud 100 000 euroni.”

Kinnisvarakuulutuste portaali KV.ee turundus- ja kommunikatsioonijuht Kristiana Põld rääkis, et müügipakkumiste arv on suurenenud enamikus Eesti maakondades.

„Kõikides maakondades on majade müügipakkumiste hinnad kerkinud aastaga tugeva kahekohalise protsendimäära võrra,” sõnas Põld. „Hiiumaa on ainus maakond, kus tänavu küsitakse majade eest keskmist madalamat hinda kui aasta tagasi. Tartus, mis on Harjumaa järel pakkumiste arvult turu teine piirkond, küsitakse eelmisest aastast 37 protsenti enam. Pärnumaa majade hinnad on aastaga kasvanud enam-vähem sama palju ehk 39 protsenti.”

Lagunevad talud

Kinnisvarakuulutusi lapates jäävad kuni 60 000euroste pakkumiste seas silma valdavalt väga kehvas seisus majad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles