Mesinduskongress toob Eestisse oma ala tipptegijad

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Risto Raimets Belgradis, kus ta valiti teadlasi ühendava organisatsiooni EurBee presidendiks.
Risto Raimets Belgradis, kus ta valiti teadlasi ühendava organisatsiooni EurBee presidendiks. Foto: Erakogu

Septembri lõpus Serbia pealinnas Belgradis toimunud kongressil valiti mesilastega tegelevate teadlaste Euroopa ühingu presidendiks Eesti Maaülikooli teadur Risto Raimets. Eesti korraldada on järgmine EurBee kongress, mis toob kahe aasta pärast siia mesinduse tipptegijad.

Eesti Maaülikooli taimetervise õppetooli teaduri Risto Raimetsa sõnul on kongressi Eestisse jõudmine Eesti Maaülikoolile ja meie mesindus­sektorile suur asi. „Meil on palju tublisid sportlasi, oleme IT-vallas esirinnas. Väike Eesti on nüüd ka selles osas maailmakaardil,” sõnas ta.

Mesilastega tegelevate teadlaste Euroopa ühing, European Association for Bee Research (EurBee) loodi 2002. aastal. „Algselt koondas ta teadlasi, kes tegelevad mee­mesilaste uurimisega, aga nüüd tegeleme ka looduslike mesilaste, tolmeldamise ja ökoloogia teemadega,” tutvustas ta. Samuti on hakatud kaasama teadlasi väljastpoolt Euroopat ja ettekannetega on kongressil esinenud Ameerika ja Austraalia tippteadlased.

2004. aastast on iga kahe aasta järel korraldatud oma ala tipptegijaid koondav kongress, kus valitakse ühingule uus president, kelle üks ülesanne on järgmise suurkogu korraldamine. Eestile langeb see au 2024. aastal. „Kuna see on nii suur üritus ja kümnes ehk juubelikongress, siis töö algas kohe pärast konverentsi.” Esinemise osas on jah-sõna öelnud kaks Ameerika tippteadlast.

EurBee kongressid on Raimetsa sõnul alati väga sisukad ja ettekandeid on palju, sest lisaks suurtele ühistele loengutele saab osaleja valida mitu väikest, just teda huvitaval teemal. Belgradis keskenduti mesilaste toitumisele ja toidueelistustele. „Miks meemesilased või kimalased üht tüüpi õietolmu eelistavad ja teisi väldivad?” tõi ta näiteks teema, mis seekord eriti meelde jäi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles