Taliküüslauk pange maha enne külmade tulekut

, köögiviljakasvataja
Copy
Küüslauk koristatakse tavaliselt augustis kuiva ilmaga, kui lehed on kolletunud.
Küüslauk koristatakse tavaliselt augustis kuiva ilmaga, kui lehed on kolletunud. Foto: Shutterstock

Igal sügisel küsitakse, millal on õige aeg küüslauk mulda panna. Tasub pikaajalist ilmaprognoosi uurida, sest taliküüslauk tuleks maha panna poolteist kuud enne püsivate külmade tulekut. Peaasi et tütarsibulad juurduksid ja taimed ei tärkaks, sest külm ja lumeta periood kahjustab taimi.

Lisaks taliküüslaugu mahapanekule saab sügisel aias teisigi köögivilju külvata, et kevadel võimalikult vara värsket saaki korjata.

Küüslauk niiskust ei taha

Küüslauk (Allium sativum L.) on suure toiteväärtusega, seega kasulik meie toidulaual. Kuna küüslauk on külmakindel taim, saamegi enne talve taliküüslaugu maha panna.

Küüslaugule valige tuulte eest kaitstud kasvukoht.

Tuleks valida tuulte eest kaitstud kasvukoht. Arvestage, et küüslauk ei talu liigniiskust, valguse suhtes ta nõudlik ei ole.

Kasvuperioodi esimesel poo­lel on tal küllalt suur niiskustarve, kuid saagi valmimisel vajavad taimed hoopis kuiva mulda.

Küüslaugule sobivad huumusrikkad, keskmise raskusega mullad. Küüslauk ei talu värsket sõnnikut, küll aga mõjub hästi komposti kaevamine mulda. Tasub kontrollida mulla happesust, muld peaks olema neutraalne (pH 6,6–7,2), happeline muld vajab lubiväetist, seda saab aiapoest.

Taliküüslauku on soovitatav kasvatada varajase kartuli, kapsa, kurgi järel. Pärast eelvilja koristamist tuleb kasvukoht harida, peamine on hävitada umbrohi.

Kuna küüslauk vajab väävlit, siis valige väetised, mille koostises on väävel, seda jälgige nii mineraalväetise kui ka maheväetise kasutamisel.

Kui kasvatate köögivilju kastides, võib taliküüslaugud kastides maha panna samal viisil nagu peenral.

Taliküüslaugu liitsibulad jagage tütarsibulateks ja maha pange suuremad küüned.

Mahapaneku sügavus on 5–10 sentimeetrit. Võimalusel katke peenar õhukese kompostikihiga, mille kevadel taimedelt eemaldate.
Mahapaneku sügavus on 5–10 sentimeetrit. Võimalusel katke peenar õhukese kompostikihiga, mille kevadel taimedelt eemaldate. Foto: Shutterstock

Mahapaneku sügavus on 5–10 sentimeetrit ja vahekaugus oleneb sordist. Sügisel katke võimalusel peenar õhukese kõdusõnniku või kompostiga, see tuleb kevadel taimedelt ­eemaldada ja muld kobestada.

Kevadised ja suvised hooldustööd on rohimine, kobestamine, väetamine, vajadusel kastmine – eriti kevadel.

Taliküüslaugud võivad putkuda ja et saada korralikku saaki, tuleb putked eemaldada. Kui lasta taim õitsema, saab varre- ehk sigisibulad ja neid võib juba sügisel maha panna.

Koristatakse tavaliselt augustis kuiva ilmaga, kui lehed on kolletunud. Küüslauk tuleb aiahargi abil mullast välja kaevata, sest taimed on tugevalt mullas ja pealsetest tõmbamisega kätte ei saa. Kuivatage esialgu päikese käes ja hiljem varjulises kohas ikka koos pealsetega. Kui küüslaugud on kuivanud, lõigake pealsed nii, et jääks mõnesentimeetrine varretüügas.

Soovitame kasvatada varajasi taliküüslaugu sorte ‘Germidour’ ja ‘Messidrome’.

Porgand samuti mulda

Kel huvi kevadel saada värsket porgandit, peterselli ja pastinaaki, siis oktoobri lõpul on paras aeg seemned mulda pista.

Kasvukoha ettevalmistamine on lihtne: peenra läbikaevamine, umb­rohujuurte väjakorjamine, seejärel peenra tasandamine. Kuna juurviljad kasutavad orgaanilise väetise järelmõju, siis sügisel neid mulda lisada pole hea, head eelviljad on kartul ja kurk.

Kui köögivilju kasvatatakse kastides, sobivad porgand, petersell ja pastinaak ka siin kasvatamiseks.

Seemned külvake 5–7 sentimeetri sügavusse vaokesse, külvates kasutage natuke rohkem seemneid, kui teeksite seda kevadel, sest mõned seemned ei pruugi idaneda. Külviridade vaheks jätke 20 sentimeetrit, sellest piisab. Seemnete katteks umbes viis sentimeetrit mulda. Nüüd jääb üle oodata kevadet ja taimede tärkamist.

Sortidest on head porgand ‘Amsterdam’, juurpetersell ‘Halblange’ ja pastinaak ‘Halblange Weisse’.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles