Pihlakavein tahab pikka laagerdamist

Toivo Niiberg
, Räpina aianduskooli õpetaja
Copy
Parema pihlakaveini saab veidi külma saanud marjadest, kuid sageli on linnud selleks ajaks puu peal puhta töö teinud.
Parema pihlakaveini saab veidi külma saanud marjadest, kuid sageli on linnud selleks ajaks puu peal puhta töö teinud. Foto: Margus Ansu

Metspihlakas on väärtuslik marjakultuur hoidistamiseks, aga ka veini valmistamiseks. Tänu suurele park­ainete sisaldusele (kuni 0,4%) on puhtast pihlakamahlast valmistatud vein mõrkjas, seda leevendab pikem laagerdusaeg. Paremad veinid saab aga õuna-, alõtša-, rabarberi- või ploomimahla lisades.

Tõeliseks ravimveiniks muutub pihlakavein, kui retseptides olev suhkur asendada meega. Mett tuleks lisada suhkrust viiendiku võrra rohkem.

Kümne liitri pihlakaveini valmistamiseks on tarvis 3 liitrit puhast mahla, mille tegemiseks harilikul külmpressimisel kulub 6 kg pihlakaid, 5,8 liitrit vett ja 4 kg suhkrut (4,5 kg mett) ning peotäis rosinaid. Pressitud mahlale lisa vesi ja lahusta 2 kg suhkrut, lase mõni päev laiemas nõus toasoojas seista, kuni algab käärimine. Eemalda vaht. Virre kurna läbi sõela käärimispudelisse, pudel sulge aparaadiga.

Kui käärimine hakkab lõppema (pihlakavein käärib väga aeglaselt!), eemalda aparaat ja vala poolkäärinud vein ettevaatlikult ümber ämbritesse. Pese pudel hoolikalt puhtaks ja vala vein pudelisse tagasi, lahusta virdes ülejäänud 2 kg suhkrut, lisa rosinad ja lase veinil lõpuni käärida, umbes aasta. Villi käärinud vein pudelitesse ja lase hästi jahedas kaks aastat laagerduda.

Parema maitsega puhta pihlakaveini saab veidi külma saanud marjadest. Sageli on aga linnud selleks ajaks puu peal puhta töö teinud. Samuti võib valada pihlakatele peale tulise keedetud vee ja lasta marjadel seista 20–30 minutit, valada vesi pealt, nõrutada ja mahl välja pressida. Pihlakaid võib mõni minut töödelda ka kuumaveeaurus ja siis mahl välja pressida. Selleks aseta pihlakad suuremasse emailpotti, poti põhja vala 0,5 cm vett, kuumuta kaane all auru eraldumisest alates veel mõni minut ja pressi kohe kuumast massist välja mahl.

Pihlakanastoika valmistamiseks sobivad veidi külma saanud või sügavkülmikus hoitud viljad. Täida pudel või purk kahe kolmandiku ulatuses pihlakatega ja vala peale odavam konjak või brändi, sulge tihedalt kaanega ja jäta kolmeks nädalaks toasooja pimedasse seisma. Nüüd kurna tõmmis eraldi pudelisse, pihlakatele vala uus konjak ja lase kolm nädalat seista. Mõlemad tõmmised vala kokku, sega läbi ja villi väiksematesse pudelitesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles