Tormituuled on sel aastal teinud mullusest rohkem kurja

maaelu.postimees.ee
Copy
Tormis kannatada saanud katus. Pilt on illustratiivne.
Tormis kannatada saanud katus. Pilt on illustratiivne. Foto: Sille Annuk

Sügisel lendavad lisaks lehtedele ka puud ja katused ning tormiilm võib ootamatut kahju tuua nii enda kui ka naabrite varale.

Seesam kindlustuse varakahjude valdkonnajuht Kristel Kobi selgitab, kuidas tuulisteks ilmadeks valmis olla ja soovimatuid tagajärgi vältida.

Kobi sõnul on 2022. aasta olnud tormikahjude rohke: sel aastal on Seesam kindlustus hüvitanud 60 protsenti rohkem kahjujuhtumeid kui samal perioodil möödunud aastal.

„Suurim hüvitis oli 16 000 eurot ja seda just katusevahetuse eest. Suurte kulude tõttu tuleks katuse peale mõelda aastaringselt. Kui varasematel aastatel on jäänud silma mingid perioodid, kus tormiga seotud kahjusid on rohkem, siis sel aastal paistab, et torme on olnud stabiilselt igal kuul,“ lisab ta.

Peamised süüdlased: puud, katused ja elektrikatkestused

Tormi poolt otseselt tekitatud kahjudest suurima hulga moodustavad need, kus puu kukub piirdeaiale või kinnistul asuvale hoonele. Samuti räsib torm katuseid ja seetõttu võib vihmavesi sattuda tuppa, kahjustades nii siseviimistlust kui ka kodust vara.

Puude kukkumisest võivad kahju saada nii sõidukid kui abihooned. „Meenub juhtum, kus puu kukkus peale suuremõõdulisele abihoonele, mis praktiliselt hävis. See tõi kaasa märkimisväärsed ehituskulud,“ tõi Kobi näite kinnistuomaniku jaoks ootamatust olukorrast. Ta märkis, et kuni 20-ruutmeetrised abihooned on koos kodukindlustusega automaatselt kaitse all, kuid suuremad vajavad eraldi kindlustamist.

Kaudsed kahjud on kõige sagedamini seotud tormist tingitud elektrikatkestustega, mis rikuvad kodumasinaid ja kütteseadmeid.

Vastutuse ka teiste vara ees

Tuleb kindlasti meeles pidada, et ohuks ei ole mitte ainult enda autole või majale kukkuvad puud, vaid risk ka kellegi teise varale kahju põhjustada.

Tuleb ette ka lendu läinud katuseid. „Meenub juhtum, kui abihoonel lendas tormiga katus pealt ära ning kahjustada said kolm naaberhoovis seisnud autot. Vahepeal näis, et vastutuskindlustuse summast võib isegi puudu jääda - kahju oli nii suur,“ meenutab Kobi.

Krundilt või rõdult võivad ka kõiksugu muud asjad lendu tõusta. „Ettevaatlik tuleb olla batuutide ja aiamööbliga, kuid tugeva tuulega võivad kahju tekitada ka väiksed lahtised esemed, nagu näiteks lilleamplid või laste mänguasjad,“ toob Kobi näite.

Kahjude tekitamise eest vastutab kinnistu omanik, kelle krundil puu kasvas või kelle kinnistult kahju põhjustanud ese lendu läks.

Kahjude vältimiseks:

  • vaata regulaarselt üle oma kinnistul asuvad puud. Kui need on murdumisohtlikud, kooskõlasta omavalitsusega ja eemalda need. Lisaks võiks maha võtta ka üksikud ohtlikud oksad;
  • veendu, et katus oleks korralikult hooldatud;
  • tugeva tuule eel korja kokku hoovist või rõdult kõikvõimalikud lahtised asjad;
  • tõmba tormi eel kodumasinad vooluvõrgust välja;
  • utvu kindlustustingimustega. Tee selgeks, mida leping katab ja mida mitte. Vajadusel kindlusta näiteks abihooned ja vali ka vastutuskindlustus, mis on abiks, kui kahju tekib kolmandatele osapooltele.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles