Õigesti säilitatud õun maitseb talvel hea

Eveliis Vaaks
, Maa Elu kaasautor
Copy
Õunu ei tohiks liialt küpsena korjata, sest see vähendab tunduvalt säilimist.
Õunu ei tohiks liialt küpsena korjata, sest see vähendab tunduvalt säilimist. Foto: Riina Martinson

Õunte kõrghooaeg on käes, seetõttu on tagumine aeg valmistuda maitsvate ja tervislike puuviljade säilitamiseks, et neid ka kargetel sügis- ja talvekuudel nautida.

Rebase talu perenaise Piia Tiigemäe sõnul on talvel mõistlik säilitada nii palju õunu, kui reaalselt ära tarbitakse. „Kui head hoiukohta ei ole, pole mõtet ka ülearu varuda.”

Krista Puukooli omanik ja viljapuuistikute kasvataja Krista Liiv-Kalbus nentis, et õunte säilitamiseks ei ole minimaalset soovituslikku kogust. „Neid võib säilitada kasvõi natuke, näiteks mõneks tähtpäevaks – arvestada tuleks vaid sellega, et säilitada tasub ikka väikese varuga, sest kõik ei pruugi säilida.”

Õunu säilitamiseks saab ka soetada

Õun tahab pikaajaliseks säilitamiseks külmkapi temperatuuri, sest Eesti õunad ei ole üldjuhul säilitusainetega töödeldud. „Talvine õunte säilitamine on mõistlik nii nendel, kes neid ise kasvatavad, kui ka nendel, kellel puid ei ole, aga jahe hoiukoht või kelder olemas,” andis Tiigemäe nõu.

Kui endal õunu kodus kasvamas ei ole, kuid hoiustada tahate, tasub Tiigemäe sõnul õunad osta otse tootjalt. Turgudel tegutsevad õunte edasimüüjad ei tea tema sõnul õuntest ja nende säilitamisest kuigi palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles