Võrtsu kala sõidetakse sööma isegi Tallinnast

Tiit Efert
Copy
Kui tavaliselt on restoranipidaja alustanud õpipoisina köögis, kasvanud seal peakokaks ja seejärel oma restorani teinud, siis Priit Laur tegi tagurpidi.
Kui tavaliselt on restoranipidaja alustanud õpipoisina köögis, kasvanud seal peakokaks ja seejärel oma restorani teinud, siis Priit Laur tegi tagurpidi. Foto: Tiit Efert

Võrtsjärve põhjakaldal Vaibla külas asuv restoran Võrtsu Sahver on rajatud eesmärgiga väärindada eeskätt kohalikku kala, aga ka muid kohalikke saadusi.

Restorani üks eestvedajaid on ettevõtja Priit Laur, kes peab Võrtsjärvel kaluri ametit. „Oleme paarimehega 15 aastat kalal käinud. Alguses oli see hobi, aga mõne aja pärast läksid püügiriistad paremaks ja saagid suuremaks, sest õppisid püügi kohta rohkem ja vanemad kolleegid juhendasid,” rääkis Laur. Esiti suitsutasid mehed kala enda jaoks, peagi anti ka teistele. „Nii see kasvas, kuni tekkis võimalus krunt soetada ja luua siin see koht.”

Kokkuostja maksab tema sõnul kala eest ebaõiglaselt vähe, ent kohvik annab võimaluse seda väärindada ja teenida kõrgemat hinda. „Miks peab kasvanduse kala sööma, kui saab looduses kasvanud kala nautida. Kui ise püüda ei saa, võib meile külla tulla,” kutsus Laur.

Teised sulgesid, nemad avasid

Krunt oli Lauri perele ammu silma jäänud. Kui see krooniaja lõpus müüki tuli, ostis Laur selle ära. Seejärel seisis see aastaid oma aega oodates. Restoranihoone on ehitatud vana karjalauda raamidele. „Osa maakivivundamendist oli säilinud, ei tahtnud, et see laguneb ja ehitasime uue hoone peale,” selgitas Laur.

Võrtsu Sahver avas uksed koroonaajal, kui enamik restorane ägas raskuste käes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles