Metsporgandi seemned aitavad nahahädade vastu

Toivo Niiberg
, Räpina aianduskooli õpetaja
Copy
Metsporgandi kultuursortide õite värv varieerub roosast tumepunaseni.
Metsporgandi kultuursortide õite värv varieerub roosast tumepunaseni. Foto: Toivo Niiberg

Metsporgand, mida võib korjata loodusest või kasvatada iluaias, on hea abimees naha- ja seede­probleemide korral.

Metsporgand (Daucus carota) on sarikaliste sugukonda porgandi perekonda kuuluv kaheaastane rohttaim. Metsporgand on levinud peamiselt Ees- ja Kesk-Aasias, Kesk-Venemaal ja Kaukaasias. Eestis, peamiselt lääneosas ja saartel, võib kasvada kuivadel kinkudel, niitudel, tee- ja põlluservadel.

Tegu on 20–90 cm kõrguse taimega, mille lehed on karekarvased. Õied liitsarikas on valget värvi, sarika keskel sageli üks õis roosakat või punast värvi, keskmine sarikas pealt nõgus, meenutab linnupesa. Vili ribiline, rohekate ogadega. Juur väike, valge ja inimesele mittesöödav.

Inimene tunneb porgandeid iidsest ajast. Juba siis oli porgand nii toit kui ka ravim. Esimesed mälestused temast pärinevad teisest aastatuhandest enne Kristust. Taime kultiveeritud sort on üks metsiku porgandi alamliike. Mõnede teadete kohaselt õppisid tänapäevase Afganistani elanikud esimestena seda taime kasvatama. Euroopas tunnustati taime 10. sajandil.

Metsporgandi raviomadused

Ravimina leiavad kasutust nii metsporgandi seemned, maapealne ürt kui ka juur. Metsiku porgandi seemneid kasutatakse rahvameditsiinis nahaprobleemide kõrvaldamiseks, vananemisvastaste maskide, kreemide, seerumite tootmiseks. Neuroloogias kasutatakse infusioone seemnetega. Keetmisel on positiivne mõju närvisüsteemile, kerge rahustav toime, põhjustamata uimasust.

Droogi kasutatakse tänapäeval diureetilise ja kivitõvevastase vahendina, mille ühekordne annus on 2–4 grammi droogi 3 korda päevas. Droogil on tõenäoliselt põletikuvastane toime, näiteks tsüstiidi ja prostatiidi korral. Droog on ravi­annustes ohutu, üleannustes aga võib avaldada koostoimet vererõhu-, südame- ja hormoonravimitega.

Seemnete kuivekstrakti daukariini väljastatakse retsepti alusel. Kasutatakse südame pärgarterite kroonilise puudulikkuse korral. Manustatakse 3 korda päevas enne söömist 1 tablett korraga. Ravi kestab 2–4 nädalat. Ravi­efekt avaldub järk-järgult.

Neerukivide raviks vala termosesse 5 sl uhmerdatud porgandiseemnetele peale liiter keeva vett, lase 12 tundi seista ja filtreeri. Tarbi 1 klaasi kaupa 3 korda päevas. Ravikuur 2 nädalat, siis pea nädal vahet ja vajadusel korda kuuri.

Kivide eemaldamiseks neerudest, menstruatsioonihäirete ennetamiseks, krooniliste hingamisteede haiguste, keha kaitsefunktsioonide tugeva languse korral kasuta punase veini ja porgandiseemnete tõmmist: jahvata pulbriks 100 g seemneid, vala peale 500 ml kuiva punast viinamarjaveini, sulge pudel õhukindlalt ja jäta toasooja pimedasse kohta 3 nädalaks seisma, sisu aeg-ajalt loksutades. Manusta 50 g 3 korda päevas 10 minutit enne sööki.

Porgandiseemneõli on hea võtta seedimise parandamiseks sapipõie talitlushäirete korral, millega kaasneb kõhupuhitus, soolhappe tootmise vähenemine seedetraktis ja kõhukinnisus. Suukaudselt manustatuna aitab porgandiõli koos seemnetega puhastada keha mürkidest, eemaldada toksiine, säilitada siseorganite kudede toonust, kaitsta veresoonte seinu venimise eest.

Lahtistina võib kasutada porgandiseemnepulbrit, võttes seda 1 g kolm korda päevas.

Ilu- ja maheaianduses

Iluaias leiab metsporgand kasutust lilleseemnesegudes lillemuru rajamisel ja on ideaalne taim lilleniitudel isekülvi teel levima, meelitades ligi hulgaliselt putukaid ja liblikaid. Maheaianduses ja Tootsi peenras ergutab seltsilistaimena tomatitaimede kasvu. Külvata kasvukohta varakevadest jaanipäevani, külvisügavus 1–2 cm. Eelistab parasniisket, liivakat mulda ja päikeselist kasvukohta. Hinnatud lillekimpudes ja kuivlilleseadeis.

Pilt on tehtud Tartu kaubamaja esises lillemurus.
Pilt on tehtud Tartu kaubamaja esises lillemurus. Foto: Toivo Niiberg

‘Dara’. Imeilusad õhulised sarikõisikud roosast kuni tumepunaseni. Pikk õitsemisaeg. Kõrgus kuni 80 cm. Tavaliselt moodustab esimesel aastal leheroseti ja teisel aastal õitseb. Mõnikord läheb õitsema juba esimesel aastal.

‘Purple Kisses’. Dekoratiivporgand, mida kasvatatakse dekoratiivsete õite saamiseks. Õisikud on eriti efektsed. Sügiseks võib taim moodustada ka lillaka porgandi. Külva kasvukohale kevadel või talve alla novembris. Sobib hästi lillepeenrasse, lillekimpu ja kuivatamiseks. Õisikuid lõigatakse siis, kui kolmveerand õitest on avanenud. Puhkemata sarikõied on lillad, avanenult roosad. Taime kõrgus 80–100 cm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles