Kasvata Eesti kanepit- tulusalt ja kindlustundega

Copy
Kanepipõld Savernas – Kanepilabürint
Kanepipõld Savernas – Kanepilabürint Foto: Erakogu

Enam kui poole kogu Eesti kanepi saagist toodavad Eesti Maheproteiini Ühistu liikmed ja partnerid. Olles Euroopas suuruselt kolmas kanepitootja, kasvatatakse kanepit enam kui 6000 hektaril aastas. Täna on ühistu valmis uute kasvatajatega lepinguid sõlmima.

Kanepi kasvatamise eelised

Kanepi kasvatus on agrotehniliselt küllaltki lihtne, pole vaja teha keemilist taimekaitset. Õigel hetkel tehtud kevadkünd, füüsiline mulla ettevalmistus ja seemne külv tagavad selle, et umbrohud ei pääse valguse puuduse tõttu konkureerima. Kanepi külviaeg on suurusjärgus mai keskpaik ning vajab kasvamiseks 100-110 päeva. Kanepitaim ajab oma peenikesed ja pikad juured väga sügavale ning sellega toob madalamatest mullakihtidest kõrgemale toitaineid.

Teiseks on kanepi koristusaeg üpris hiline, mis tähendab, et põllumehel, kes kasvatab ka teisi kultuure, ei pea muretsema, et kõik põllud tuleb korraga koristada. Kanepi koristusaeg on üldiselt septembri teises pooles kui teised kultuurid on juba koristatud, seetõttu sobib kanep väga hästi külvikorda. NB! Nii saab pikendada kalli koristustehnika hooaega ja masin tasub ennast kiiremini ära.

Kanepi kasvuks sobib ideaalselt põld, mille mullaks on madalsoo turvas. Varasematel aegadel on neid alasid peetud pigem karjatatavateks põldudeks ja on mööda vaadatud võimalusest seal üheaastaseid põllukultuure kasvatada. Täiesti arusaadav, et sellise põllu esmakordne harimine ei ole kõige lihtsam, aga kanep kasvab neil põldudel väga hästi ja tasub nähtud vaeva.

Kas teadsid, et Eesti on Euroopas suuruselt teine kanepikasvataja? 2022 a. kasvatati Eestis kanepit rohkem kui 7000 hektaril. Pildil kanepipõld Jõgevamaal.
Kas teadsid, et Eesti on Euroopas suuruselt teine kanepikasvataja? 2022 a. kasvatati Eestis kanepit rohkem kui 7000 hektaril. Pildil kanepipõld Jõgevamaal. Foto: Erakogu

Miks kasvatada kanepit aastal 2023?

Vastus on tegelikult lihtne- Kanep on suurepärane kultuur mitmekesistamaks külvikorda! Lisaks on kanep väga vastupidav kliima muutustele ning ei vaja erilist tähelepanu kasvamise perioodil. Kanep on suhteliselt põuakindel- sügava ja tugeva juurestikuga tagab taim endale vajaliku veevaru. Kanepi varrele annab tugevuse selle kiud ja see on ka põhjus miks pärast Eesti mõistes tugevat tormi, ei näe naljalt kanepipõldu, mis oleks lamandunud.

Varasemalt on kanepi kasvatajatele palju peavalu põhjustanud kanepi THC sisaldus (psühhotroopne aine), kuid see mure on ühistu poolt lahendatud.

Nimelt on Eesti Maheproteiini Ühistul uus kanepisort “Estica”, mis on aretatud selliselt, et THC tase püsiks tublisti alla piirnormi. Lisaks on antud sort spetsiaalselt meie kliima jaoks välja töötatud. Viimaste aastate jooksul on “Estica” sorti kasvatatud Eestis erinevates piirkondades ning tulemused on tagasihoidlikult öeldes väga head.

Kuidas saada lepinguliseks kanepi kasvatajaks?

Eesti Maheproteiini Ühistu on põllumehe jaoks turvaline koostööpartner. Usaldusväärsusest räägib fakt, et kord juba koostööd alustanud kasvatajad on jäänud ühistu iga-aastasteks partneriteks.

Foto: Erakogu

Lisaks võimaldab ühistu omaltpoolt “Estica” kanepi külviseemne, jagab nõu väärtusliku kultuuri edukaks kasvatamiseks ning vormistab meeleldi kasvatamise lepingud tulevaks aastaks. Leping ühistuga tagab kasvatajale iga-aastase saagi müügi ning tänu sellele ei pea põllumees ostjate leidmise üle ise pead vaevama.

Lisainfo saamiseks kanepi kasvatuse ning lepingute kohta, on võimalik ühendust võtta ühistu tegevjuhi, Ardi Ojaga.

Eesti suurim kanepitöötleja

2017 a. ühinesid 5 Eesti suurimat kanepikasvatajat ning asutasid Eesti Maheproteiini Ühistu. 2018. aastal ehitati kaasaegne kanepiseemne töötlemisliin, kus on võimalik sorteerida, koorida ja pressida kanepiseemnetest õli. Tegemist on Euroopa suurima kanepiseemnete koorimisliiniga.

Eesti Maheproteiini Ühistu tootmisliin Vahi alevikus, Tartumaal.
Eesti Maheproteiini Ühistu tootmisliin Vahi alevikus, Tartumaal. Foto: Erakogu

Aastaks 2022 on ühistu mitte ainult juhtiv kanepi kasvataja ja kanepitootja Eestis, vaid üks suurimaid kanepi kasvatajaid ja kanepitoodete tootjaid Euroopas- 98% toodangust moodustab eksport. Selleks, et eksportida Euroopasse, tuleb loomulikult täita väga kõrgeid kvaliteedinõudeid. Ühistu kvaliteediosakond analüüsib parima kvaliteedi tagamiseks nii iga tooraine partiid kui ka valmistoodangut ning teeb lisaks kodumaistele laboritele koostööd parimate akrediteeritud laboritega Saksamaal.

Kanepi kasulikkus

Kanepi kasvatamisega Eestis tegeletakse peamiselt selleks, et saada kanepiseemneid. Nõudlus kanepitoodete vastu on suur ja kasvab iga aastaga. Eestlaste seas on populaarseim kanepitoode kanepiõli. Kanepiõli saadakse täistera kanepiseemne külmpressimisel. Väga hea alternatiiv näiteks kalamaksaõlile ja kindlasti parema maitsega!

Kanepiseemneid peetakse aga täielikuks superfoodiks. Eelkõige tänu kvaliteetsele taimsele valgule ja Omega 3, 6, 9 rasvhapetele. Lisaks sisaldavad kanepiseemned ohtralt vajalikke vitamiine, mineraalaineid ja kõiki üheksat organismile vajalikku asendamatut aminohapet.

Copy
Tagasi üles