Mille poolest erineb tavaviin Estonian vodkast ja miks on sõir nii eriline?

maaelu.postimees.ee
Copy
Sõir on laagerdamata kohupiima­juust, traditsiooniline koduselt valmistatud piimatoit.
Sõir on laagerdamata kohupiima­juust, traditsiooniline koduselt valmistatud piimatoit. Foto: Tiit Efert

Euroopa Liit on loonud geograafiliste tähiste süsteemi, et kaitsta konkreetsest piirkonnast pärit tooteid, mille valmistamisel on kasutatud traditsioonilist oskusteavet.

Eesti esimene geograafilise tähisega kaitstud toode on Estonian vodka. See on põllumajandusliku päritoluga etüülalkoholist ehk piiritusest valmistatud piiritusjook, mille Euroopa Komisjon registreeris 27. märtsil 2019. Estonian vodka etüülalkoholi peab saama, kui pärmiga kääritada Eestis kasvatatud rukist, nisu ja/või kartulit.

Põllumajandus- ja toiduameti selgitustest selgub, et lisaks sellele, et etüülalkoholi valmistamine peab toimuma Eestis, peab ka Estonian vodka valmistamisel kasutatud vesi pärinema Eestist. Ka alkoholisisalduse poolest eristub Estonian vodka tavaviinast. Tavaviina alkoholisisaldus võib olla minimaalselt 37,5%vol, Estonian vodkal ei tohi see olla alla 40%vol.

Estonian vodka tootmine on lubatud kõigile ettevõtjatele Eestis, järgima peab vaid tootespetsifikaati ja selle lisas välja toodud jääkainete sisaldust etüülalkoholis. Geograafilisi piiranguid Estonian vodka pakendamisele pole.

Praegu on Eestis kolm ametlikku Estonian vodka tootjat: Moe OÜ, Surakas OÜ ja Manor Spirit OÜ.

Samuti on geograafilise tähisega kaitstud sõir, mille Euroopa Komisjon registreeris 1. juunil 2021. Nimetusega sõir tähistatakse traditsioonilist laagerdamata kohupiimajuustu, mida tuntakse Eestis ennekõike ajaloolisel Võrumaal ja Setomaal. Toote kohustuslikud koostisosad on lehmapiim, kohupiim, kanamunad, või, sool ja köömned. Sõira tootmisel ei kasutata laapensüümi, lisa-, lõhna- ega maitseaineid. Samuti on kehtestatud konkreetne rasva-, kuivaine- ja soolasisaldus.

Sõira valmistamiseks kasutatav tooraine peab pärinema määratletud geograafilisest piirkonnast, v.a köömned ja sool. Ka toote valmistamine peab toimuma samas piirkonnas. Või asemel on lubatud kasutada selitatud võid. Toote pakendamine peab toimuma tootmiskohas.

Sõira tootmise geograafiline piirkond hõlmab Eesti kaguosas asuvaid Vana-Võromaad ja Setomaad, mis on täpselt määratletud ajalooliste piiride kaudu.

Eestis on viis ametlikku sõira tootjat: Metsavenna Turismitalu OÜ, Nopri Talumeierei OÜ, Klarika Hirv, Taarka Tarõ OÜ ja Setomaa Vallavalitus.

Eesti ettevõtjad saavad kasutada juba registreeritud ja kaitstud nimetusi Estonian vodka ja sõir. Enne tootmise alustamist tuleb oma tegevusest Põllumajandus- ja Toiduametit teavitada, et järelevalveametnik saaks enne toote turule laskmist tootespetsifikaadile vastavust kontrollida.

Kui Estonian vodkat või sõira ei valmistata nende toodete spetsifikaadis sätestatu järgi, ei tohi tootja oma toote märgistusel kasutada kaitstud nimetust. Näiteks ei saa sõira valmistada Harjumaal või lisada sõira sibulat või singitükke. Samuti ei saa Estonian vodkat valmistada Eestisse imporditud piiritusest. Sel juhul tuleb tootele leida muu nimetus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles