Väiketootja ei tea veel, mis sügisest saab

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Samliku Pekkeri eestvedajad Raido ja Eva Soosaar.
Samliku Pekkeri eestvedajad Raido ja Eva Soosaar. Foto: Mailiis Ollino

Pärnumaal asuva väikese pagarikoja Samliku Pekker perenaine Eva Soosaar on sügise osas ettevaatlik ega oska aimata, mis saab.

„Kasutame toorainena ainult Eesti mahejahu, mille hind on niigi kõrge, aga see tõuseb kindlasti veel. Me ei tea, mis saab, ja meie varustaja ei tea ka veel, mis hinnad teevad,” sõnas Soosaar.

Pagarikojas toimetatakse koos abikaasa Raidoga, ent reaalsus on Eva sõnul see, et üks neist läks nüüd täiskohaga tööle. Ilmselt küpsetavad nad talvel lihtsalt vähem leiba ja kevadel vaatavad edasi. „Oleme nii väikesed tegijad, et siin ei ole midagi muudmoodi teha ka,” tõdes Soosaar.

Teisalt on väiksus just nende ­eelis, sest küpsetatakse ainult vajaduse järgi, seetõttu ei teki ka ülejääke. Samliku Pekkeri peamine sihtgrupp ongi ümbruskonna inimesed ja noored on oma klientuuri kenasti üles leidnud. Püsikliente on piisavalt, et iga nädal mitmel päeval küpsetada, lisaks käiakse ümbruskonna OTTidel müümas.

„Meie leib on niigi hulga kallim kui poe tavaleib, aga see ongi meie eesmärk, et inimesed teadlikumalt toitu tarbiksid. Et nad teaksid, mis selle toote tervislikuks teeb ja mida see kehale annab. Meile on tähtis ka mahetooraine ja Eesti päritolu tooraine. Saaks palju odavamalt ja lihtsamalt seda kõike teha, aga meil on sellised põhimõtted,” sõnas Eva Soosaar. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles