HINNAVÕRDLUS Kvartalis ­kallines ostukorv poolteist eurot

Copy
Peaaegu iga toote hind on kvartaliga tõusu teinud, mõni suurema, teine väiksema.

 
Peaaegu iga toote hind on kvartaliga tõusu teinud, mõni suurema, teine väiksema.  Foto: Mihkel Maripuu

Maa Elu toimetuse liikmed võrdlesid oma e-poe arveid, et näha, kui palju kulukamaks on muutunud meie igapäevane poeskäik.

Kadri ostukorv viiendiku võrra kallim

Kui juuni alguses tegime koos kolleegidega toidukorvi hinnatõusust lugu, maksin Maxima e-poes Barboras toidukorvi eest, kus oli piima, jäätist, juustu, saia, jahu, kanaliha, pirne, tomateid ja küpsetuspaberit, 24,05 eurot, septembri alguses juba 25,47 eurot. Ainuüksi kvartaliga juba ostukorv 1 euro ja 42 senti kallim. Aga aastaga?

Et suvise loo aluseks oli samuti septembrikuine ostuarve, on hea võrrelda, mida on teinud aasta piimatoodete hindadega. Kui neljale pereliikmele maksis mullu septembri jäätise ostmine 2,60 eurot ehk 65 senti tükist, siis nüüd tuli Väikse Tomi eest tasuda 74 senti ja nelja eest 2,96 eurot. Kuigi lapsed ehk ei nõustu, siis jäätise söömine pole just inimõigus, kuid piim, juust ja teised piimatooted võiksid iga nädal ikka külmkapis olla. Nendegi hinnad on tšekil kajastuvat lõppsummat märgatavalt mõjutanud. Kui neli liitrit Tere piima maksis aasta tagasi kokku 2,20 eurot ehk 0,55 senti liitrisest kilepakist, siis nüüd on liitrihind 85 senti ja kokku lisandub arvele 3,40.

Aasta tagasi sain Atleedi-nimelise 500grammise viilutatud juustupaki osta hinnaga 4,49, nüüd tuleb paki eest välja käia 5,29 eurot. MO Saaremaa 200grammine riivjuust maksis toona 1,39, nüüd 2,09 eurot.

Mullu septembris läks kogu mu ostukorv maksma 20,84 eurot, nüüd tehtud ost aga juba 25,47. Nii et ümmarguselt on kogu ostukorv mullusega võrreldes 22% kallim. Kuigi valim on kaugel esinduslikkusest, siis huvi pärast võrdlesin, kui palju minu soetatud piimatooted protsentuaalselt kallimaks on läinud. Nende konkreetsete toodete hinnatõus oli aastaga 29%.

Teele võrdluses tõusid jahu ja suhkur

Kui kevadel tundus, et toidukaupade hinnad on korraliku tõusu teinud, ei osanud aimata, mis edasi saab. Kardan, et kolme kuu pärast võib sama lauset korrata.

Juuni esimeses lehenumbris võrdlesin kolme ja kuue kuu taguseid Selveri e-poe ostukorve. Tookord oli suurim ostukorvi üllataja vahukoor, mille hind oli juuni alguses 70 senti kõrgem kui veebruaris. Paarikümnesendiseid hinnatõuse võis täheldada näiteks müslil, riisil, jahul, lihal, juustul ja suhkrul.

Nüüd septembris võtsin sama võrdluse taas käsile ning üllatavaid kategooriaid on veelgi lisandunud. Võrreldes juuni algusega on märgatava hinnahüppe teinud jahu – kahekilone nisujahu maksab hetkel 2,89, juunis oli sama toote hind 2,29, veebruaris 1,79. Seega poole aastaga üle euro tõusu. Sealt saab juba loogiliselt järeldada, miks sepik on kolme kuuga 70 senti kallimaks läinud, Rehe leibki oli 20 senti kõrgema hinnaga.

Ka suhkru hind jäi silma, kilo maksab 1,19, juunis oli hind 0,79. Mitmele piimatootelegi oli 10 senti otsa tulnud, ent riisi ja müsli hinnad olid samaks jäänud.

Eks siis näeb, mida energiahinnad meie toidukorvi maksumusega detsembriks teinud on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles