Sunnitud kokkuhoid: sealiha asemel sööb eestlane nüüd keeduvorsti

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kui hinnad sarnases tempos tõusevad, peavad paljud pered jõulude ajal seaprae asemel viinerid pidulauale tõstma.

 
Kui hinnad sarnases tempos tõusevad, peavad paljud pered jõulude ajal seaprae asemel viinerid pidulauale tõstma.  Foto: Urmas Luik

Aina kerkivad hinnad on sundinud lihasõpru toitumisharjumusi muutma. Paraku mitte alati pole valik tervisele soodne, sest liig kalliks muutunud värske sealiha asemel tõstetakse nüüd sagedamini ostukorvi viinereid ja keeduvorsti.

Kuna lihatootjate konkurents Eestis on terav, siis seni on toodete hindadel pidurit peal hoitud, seda enam, et suvine grillimishooaeg soosis läbimüüki.

Atria Eesti müügi- ja turundusdirektor Meelis Laande pakkus, et seitsme kuuga on lihatoodete hinnad keskmiselt kasvanud ligi üheksa protsenti. „Ka meie oleme oma hindu korrigeerinud sel aastal kahel korral, kuid ennustamatute kulude kasvu tõttu peame siiski korra veel sel aastal hindu tõstma,” lisas ta.

Toiduainete käibemaksu langetamine aitaks Eesti inimestel paremini rahaliselt hakkama saada ja muudaks osale tarbijatest toidu kättesaadavamaks.

Rakvere ning Talleggi kaubamärke koondava HKScan ­Estonia Baltikumi äridirektor Kristina Mustoneni sõnutsi on juba alanud järgmine hinnatõusulaine, mil kanaliha hind tõuseb vähemalt 10 ja sealiha hind vähemalt 20 protsenti. Nende soov on küll hoida hindu võimalikult odavana, kuid see ei ole teostatav, sest nii elektrihind kui muude sisendite hinnad on tõusnud ja kerkivad veelgi.

Kuidas edasi?

Laande hinnangul on lihatoodete hinnakasv seni üks madalamaid toiduhindade seas. „Nagu keskmine hinnatõus näitab, siis lihasektori hinnatõus on kõvasti maas üldisest inflatsioonist, mis on tõusnud juba 25% ligi,” sõnas ta.

Atria omab üksiti ka seafarme ning seal on lisaks energiahindade röögatule hinnatõusule tähtis komponent sööt. „Kuidas selle aasta saagid sööda hindu mõjutavad, näeme varsti. Ilus suvi on vilja kvaliteedile hästi mõjunud, see võib omakorda kaasa tuua söödavilja nappuse,” rääkis Laande.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles