Koolipoiss kasvatas õppekäigul küsitud seemnest uhke kartulisaagi

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Seitsmenda klassi poiss Hugo kasvatas juba teist aastat Jõgevalt saadud kartuliseemnest uhke saagi ja jagas seda sügisel ka klassikaaslastega.
Seitsmenda klassi poiss Hugo kasvatas juba teist aastat Jõgevalt saadud kartuliseemnest uhke saagi ja jagas seda sügisel ka klassikaaslastega. Foto: Erakogu

Paari aasta eest, kui Tartu kesklinna kooli lapsed käisid Jõgeva sordiaretusinstituudi töötoas, küsis praegu 7. klassis käiv Hugo endale kaasa ühe lilla kartuli. Poiss pistis kevadel seemne mulda ja kasvatas sellest uhke saagi. Esiti sai noosist osa õpetaja ning nüüd, teisel sügisel, kui saak käes, jagas ta seemet ka klassikaaslastele.

„Hugol oli kohe see mõte, et tahab seda lillat kartulit saada, ja küsiski endale kaasa,” rääkis klassijuhataja Inge Rein­vald, kes on Tartu Kesklinna Koolis loodusõpetaja ja kooli saadik PRIA projektis, mille abil õpilased nina põllumajandusmaailma pistavad.

Saaki jagus klassikaaslastele

Klassijuhataja jutustas, et juba esimesel aastal tuli Hugol ühest kartulist väga hea saak ning seda jagas ta pildi kaudu ka õpetajaga ja andis tallegi kartuliseemne. Inge Reinvald pistis lilla kartuli tänavu mulda, kuid saak tal nii hea polnud kui õpilasel. „Ei tea, kas kuiv oli või midagi, aga Hugol oli parem,” märkis ta.

Nimelt oli õpilase tulemus jälle suurepärane ja ta võttis kotiga kooligi seemnekartulit kaasa, et seda klassikaaslastele jagada. Nii mõnigi tundis indu ise ka kartulit kasvatama hakata. „Üks kokapoiss meil arvas, et teeb neist friikartuleid, aga ei tea, kuidas ta sellest friikaid teeb. Selline pikk kartul. Üks kartul ja üks friikas...” arutles Reinvald.

PRIA koolitusprojekti kaudu on õpilaste huvi põllumajanduse vastu veidi kasvanud, kuigi kõik saavad ju natuke siit ja natuke sealt: näiteks üks klass käis Jõgeval ja teine käis tänavu Viinamärdi talus, kus uuriti muu hulgas loomakasvatust ja lambapiimatooteid.

Küll aga näitab tulemust see, et loodusõpetuse klassist, kus ikka kevaditi on taimed aknalauale pottidesse kasvama pandud, võtavad õpilased neid üha usinamalt suveks ­koju kaasa. Esiti ei tundnud Rein­valdi sõnul õpilased asja vastu nii suurt huvi, kuid nüüd juba tahetakse rohkem tulemust näha. Näiteks oli üks tüdruk tänavu omale kõrvitsa kaasa võtnud ja selle lillepeenrasse istutanud. Samuti on kasvatatud lilli ja maitsetaimi.

Põllumajandus tuleb kooli

Kõnealune​ PRIA projekt on Tartu linna koolides kaasav haridusmeede, et toetada koolikava tegevuste kõrval puu- ja köögiviljade ning piima ja piimatoodete jagamist lastega. Sellega püütakse anda teadmisi põllumajandusest ja õpetada tervislikke toitumisharjumusi.

Tartu koolid on projektis osalenud 2015. aastast ja nüüdseks on kaasatud neid vähemalt kahe kolmandiku jagu, lisaks peaaegu kõik lasteaiad. PRIA koolituskavasse on Tartu linna poolse koordinaatori, tervishoiuteenistuse tervise­spetsialisti Ülle Prommiku sõnul kaasatud kuni viienda klassi õpilased ja eks oli alguses paras risk pakkuda algklassiõpilastele teadlaste õpituba, nagu seda Jõgeval oli. Aga kuna kaasamõtlejaid jagus, jõutigi köögiviljade töötoani. Koroona lükkas ühel aastal tegevused sügisesse ja see tähendas, et seemnete asemel said õpilased tutvuda Jõgeval köögiviljadega. Näiteks vaadati välismaiste tomatisortide näitust ja Jõgeva aretiste näitust ning lapsed said numbrisortidele nimesid pakkuda. Ühtlasi küsis taolisest õpitoast Hugo endale kaasa tolle Uus-Meremaa sinise kartuli.

Prommiku sõnul on kesklinna kool algusest peale tolles projektis osalenud ning huvi näib teistelgi haridusasutustel kasvavat. „Linnavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuosakond teeb seda volituste alusel: kes on meile volitused andud, nendele paneme paketi kokku ja nii nad käivadki,” tähendas Prommik, lisades, et ega ju teisiti mantlipärijaid ei kasvatagi. „Eesmärk on, et nad tegeleksid nende tegevustega aineõpetajaga edasi ja on tehtud ka nii permapeenraid kui käidud kogukonnaaedades,” lisas tervisespetsialist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles