Künnimeistrivõistlustel võiks osalejaid rohkem olla

Copy
Võistlustel on väljamõõdetud põllulapi üleskündmiseks aega kaks tundi ja 40 minutit.
Võistlustel on väljamõõdetud põllulapi üleskündmiseks aega kaks tundi ja 40 minutit. Foto: Marianne Loorents/Virumaa Teataja

Nädalavahetusel toimusid Lääne-Virumaal Kulina lähistel Indrek Klammeri ettevõttele kuuluvatel põldudel Eesti künnimeistrivõistlused, järjekorras 48ndad. Osalejaid oli sel korral 12, kes jagunesid nelja võistlusklassi vahel, esimesel päeval künti kõrrepõldu, teisel mindi rohumaale.

Meistrivõistluste üks favoriite, kahe nädala pärast Iirimaal MM-võistlustel üles astuv Kaspar Järvala peab võistukündmist tehnikaspordiks, peakohtunik Taavi Võsa aga kunstiks. „Ma isegi ei tea, kui palju töötunde ma adra ehitusele olen kulutanud. Tehases toodetud adraga suurvõistlustel edu ei saavuta, iga mees teeb ikka ise väga palju täiendusi,” sõnas Järvala Virumaa Teatajale.

Peakohtunik Taavi Võsa tõdes maakonnalehele, et võistlejaid oli vähevõitu, ja esitas üleskutse: kes on võistluskünniga varem tegelenud ja vahepealsetel aastatel eemal olnud, võtku aga julgesti ühendust. „Omavahel väga võrdne tipp on meil olemas, natukene tuleb noori ka peale, aga koondis vajaks rammusamat järelkasvu,” lisas ta.

Virumaa Teataja selgitas, et võistluskünni põhiline nõue on, et iga järgmise viiruga üles keeratud mullakiht istuks eelmisele hästi peale. Et asi keerulisem oleks, pole võistluslapid sugugi ristkülikukujulised, vaid trapetsid, mistõttu tuleb osa vagusid poolikuna künda. „Esimene ja viimane vagu on väga tähtsad, nende eest võib saada või kaotada palju punkte,” mainis Kaspar Järvala. „Mul tekkis ka viimaste vagudega ärevust.”

Võistlustel on väljamõõdetud põllulapi üleskündmiseks aega kaks tundi ja 40 minutit. Hulk aega kulub võistlejatel mõõtmisele ja plaani pidamisele: mõõdetakse nii vao sügavust kui ka veel kündmata riba laiust. Samuti peab aega leidma adra seadistuseks, mida tehakse vaat et iga ringi järel. Kündmata maad ei tohi viimase vao järel üle jääda. Viimane vagu peab ise olema sirge ja minema täpselt kokku kaasvõistleja omaga.

Pärast võistlusi alustasid oma teekonda Iirimaale MM-võistlustele Kaspar Järvala ja Priit Puuorg.

TULEMUSED

Meistrite klass: tavaadrad

1. Kaspar Järvala (Kaspar Järvala Künniklubi)

2. Raido Kunila (Dotnuva Baltic)

3. Mark-Hubert Heil (Järva PM)

Meistrite klass: pöördadrad

1. Indrek Mägi (Olustvere TMK)

2. Priit Puuorg (Kaspar Järvala Künniklubi)

3. Reimo Ilves (Järvamaa KHK)

Vabaklass: pöördadrad

1. Ivari Peedu

2. Tiit-Helmur Eskor

Noorkündjad: tavaadrad

1. Jaagup Kask (Olustvere TMK)

2. Andres Tamm (Specagra OÜ)

3. Hugo Mässak (Järvamaa KHK)

4. Rasmus Runtal (Olustvere TMK)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles