Seminaril arutletakse, kas puit on lahendus energia- ja kliimakriisile

maaelu.postimees.ee
Copy
Näitus avatakse keset Põhja-Läti metsa. Kohale saab tulla ka Tartust tellitud bussiga.
Näitus avatakse keset Põhja-Läti metsa. Kohale saab tulla ka Tartust tellitud bussiga. Foto: Arvo Meeks

Eesti Maaülikooli peahoones toimub 21. septembril puiduenergiale keskenduv seminar „Puit energiaks? 2022”, kus keskendutakse puidu rollile nii energiajulgeoleku- kui ka kliimakriisi leevendajana.

Iga päevaga muutub üha aktuaalsemaks küsimus, kas meie toad on talvel valged ja soojad. Kas meil jagub ressursse, millega maju kütta või elektrit toota ning mis see kõik lõpuks maksma lähebz, teatas Erametsakeskuse pressiesindaja teisipäeval.

Puiduturul valitseb tihe konkurents ja suurenenud nõudlus, kasvanud on tooraine- ja energiahinnad. Puitressursi pärast konkureerivad nii energiatootmise ettevõtted kui ka tööstussektor, mis kasutab puitu toodeteks ja ehituseks.

Kaugküttel olevad asulad saavad toasooja nii taastuvatest kui ka mittetaastuvatest allikatest. Seejuures on suurim roll kodude kütmisel kodumaist päritolu puidul, mida kasutatakse küttena ligikaudu 60 protsendi ulatuses. Puidu kui taastuva ressurssi osakaalu saaks kaugküttes aga veelgi suurendada, et tagada suurem energiajulgeolek.

Kliimakriisi tingimustes on tark metsamajandus ja selle põhinev puidukasutus üks olulisi alternatiive fossiilsetele materjalidele või gaasile. Kui kogu maailm otsib võimalusi senise heaolu samal tasemel hoidmiseks ja fossiilsete ressursside kasutuse vähendamiseks, siis on mõistlik puidukasutus üks lahendustest, eriti meie kliimavöötmes.

"Viimastel aastatel on seminari pealkirja lisandunud ka küsimärk, sest peame lisaks puidu energeetilisele kasutusele hindama ka energiaks sobiva puidu muid kasutusvõimalusi. Seminari käigus vaatleme puitu ka süsiniku siduja ning kliimamuutuste leevendaja rollis,“ sõnas SA Erametsakeskus juhatuse liige Gunnar Reinapu.

Energeetikasse jõudva puidu mahtu ja kasutust määravad ühtaegu nii uus metsanduse arengukava kui ka riiklik energia- ja kliimakava, kuid muuhulgas mõjutavad energiaturu toimimist lisaks puidu hind ja kättesaadavus, kütusevabade energiatehnoloogiate areng, metsaomanike soovid ja tegevus.

„Lahkame, kas Eesti senine suundumus kliimapoliitika kujundamisel ning puidukasutuse reguleerimisel on olnud mõistlik,“ lisas Reinapu.

Seminari esimeses plokis keskendutakse puidule süsinikubilansi ja kliimakriisi vaatenurgast, pealelõunane plokk süveneb energiakriisi leevendamise lahendustesse.

Seminari korraldavad Erametsakeskus, Eesti Taastuvenergia Koda ja Riigimetsa Majandamise Keskus. Seminari on võimalik jälgida ka interneti vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles