Jõgeva maitsete päev pakub nii maitseelamusi kui ajalooteadmisi

maaelu.postimees.ee
Copy
Eesti Rahva Muuseum
Eesti Rahva Muuseum Foto: Ragnar Vutt

14. septembril toimub Eesti Rahva Muuseumis Jõgevamaa maitsete päev, kus saab kuulata ettekandeid nii piirkonna toidukultuuri ajaloost, sordiaretuse kullafondist kui toiduettevõtjate ühistegevusest.

Lisaks toimuvad toiduvalmistamise õpitoad ning viimaks saab maitsta nii õpitubades tehtut kui Jõgevamaa väiketootjate toodangut. "Kuna Jõgevamaa ei ole ajalooline maakond, vaid kokku pandud Tartu-, Viljandi- ja Virumaa osadest, on raske rääkida piirkonna ühisest toidupärandist. Siiski joonistub välja põllumajandusliku iseloomuga sisemaa koos lihtsa ja konservatiivse toidulauaga ning kalapüügile ja köögiviljakasvatusele spetsialiseerunud Peipsi äär. Tänu turukaubandusele jõudis uuem toidumood Peipsi äärde varem kui sisemaale," räägib Jõgevamaa Koostöökoja kohalik toidu spetsialist Ülle Jukk.

Tänu turukaubandusele jõudis uuem toidumood Peipsi äärde varem kui sisemaale.

Eesti Rahva Muuseumi vanemteadur Anu Kannike lisas, et Eesti Rahva Muuseumis leidub Jõgevamaa kohta rohkelt argielu teemalisi välitööde materjale 1980.-1990. aastatest, kus räägitakse sellest, mida söödi või kuidas erinevaid toite valmistati. "Nüüd avaneb suurepärane võimalus neid materjale esmakordselt avalikkusele tutvustada," sõnas ta.

Maitsete päeval käsitletakse ka Marta Põld-Riivese rolli kodumajanduse ja naisliikumise edendajana. Omaaegne ajakirja Taluperenaine toiduteemade toimetaja ja kodumajanduskultuuri arendaja elas lt enne II maailmasõda ligi 20 aastat Jõgeval, juhtis maanaiste seltsi ning unistas kodunduskooli asutamisest.

Eraldi väärib tähelepanu 102-aastane Jõgeva sordiaretus, mis on selle aja jooksul andnud üle 300 meie kliimasse sobiva sordi. Legendaarseim nende seas on tänavu 80. juubelit tähistav kartul "Jõgeva Kollane".

Köögivilja poolelt hindavad kasvatajad kõrgelt tomatisorti "Malle" ja aedhernel "Aamisepp" on oma kindel austajaskond, kuid paljud aga ei tea, et meil on ka oma porgandisort "Jõgeva Nantes" või redis "Jõgeva 169".

Tänapäeval edendatakse Jõgevamaal päris aktiivselt toiduettevõtjate ühistegevust. Näiteks Põltsamaakandis on väga palju mesinikke ja tegutseb oma mesinike selts. Väiketootjaid ühendav Kääpa OTT sai kevadel juba 5-aastaseks.

  • Ettekandeid täiendavad õpitoad, kus tutvustatakse meie kartulisorte ja nende omadusi, küpsetatakse selle aasta kalast ahvenast kotlette ning õpetatakse kaerakilet sööma.
  • Päevakava leiab Eesti Rahva Muuseumi veebilehel 
  • Jõgevamaa maitsete päeva toetab Eesti maaelu arengukava Leader-meede.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles