Lehed samuti käiku
Tee tarbeks võib korjata ka pihlaka lehti ja õisi vara- ja kesksuvel, saab hea mandlilõhnalise tee.
Vanarahvas on lehti varunud talviseks loomasöödaks, kuna lehed on toitainerikkad ja maitsesid vägagi lisapalana lammastele, kitsedele, küülikutele ja lehmadele.
Vitamiiniallikana on pihlakamarjad siinses põhjamaises kliimas vägagi arvestataval kohal. C-vitamiini on sama rikkalikult kui kibuvitsamarjades ja see säilib väga hästi. Pihlakamarjad sisaldavad rikkalikult karotiini, millest meie organismis moodustatakse A-vitamiin. Vastupidi porgandile, millest inimorganismil on raske karotiini eraldada, saab seda pihlakamarjadest lihtsamalt kätte.
Selgub, et pihlakamarjade kalorsus on suurem kui kartulil ja mõnelgi teisel köögiviljal. Seega tuleks pihlakasaak igal juhul ära korjata ja parem osa toiduks tarvitada, ülejääk aga loomasöödaks anda.
Pihlakamarju võib säilitada mitmel viisil: kuivatada, sügavkülmutada ja teha hoidisteks.
Toiduks kasutamise võimalusi on palju. Sobib müslidesse, smuutidesse, prae lisandiks, supi maitsestamiseks, salatitesse, jookidesse, pirukatesse ja magustoitudesse.
Selline toit on väärtuslik lisand igapäevalaual.
Tervistav smuuti
Smuuti retsept igapäevaseks kasutamiseks, kui tahame organismi puhastada ja vabaneda mürgistest ainetest, mis on meie kehasse aastatega kogunenud. Retseptis on arvestatud tooreste marjadega, mida võib edukalt asendada külmutatud marjadega. Kindlasti kasutada kodumaiseid metsamarju ja mahemarju.
50 g pihlakamarju
100 g maasikaid või metsmaasikaid
150 g vaarikaid
200 g mustikaid
25 g tikreid
50 g murakaid koos tupplehtedega
5 g melissilehti
50–70 g mett
10 g maarjaohakaõli
50 g vett, kui kasutate külmutatud marju
1–2 g Himaalaja roosat soola
10–20 g hapukapsamahla
Kõik komponendid peenestada korralikult mikseris. Kel võimalik, võib kogused jaotada ning teha iga kord värske smuuti ja kohe tarvitada.
See on päeva kogus, mille võib kahte-kolme ossa jaotada ja päeva jooksul tarvitada. Muud toitu polegi vaja, aga puhast vett tuleb küll juua kuni kaks liitrit. Lihtsaks puhastuseks piisab nädalast, aga ravimiseks võib kuuri pikendada, lisades smuutisse veel juurvilju.