Järgmisel aastal alustab uus ühendasutus Maaelu Teadmuskeskus

Copy
Liitmise käigus jääb alles asutuste senine taristu, fotol ETKI sordiaretuse kasvuhoone.
Liitmise käigus jääb alles asutuste senine taristu, fotol ETKI sordiaretuse kasvuhoone. Foto: Marianne Loorents/Virumaa Teataja

Järgmisel aastal alustab tööd Maaelu Teadmuskeskus, mis liidab senised Eesti Taimekasvatuse Instituudi (ETKI) ja Põllumajandusuuringute Keskuse (PMK) üheks asutuseks.

Maaeluminister Urmas Kruuse sõnul saab tänu kahe asutuse liitumisele ettevõtja endale partneri, kes on võimeline nõustama ja pakkuma innovatsiooniteenuseid toidutootmise valdkonnas. „Kõik muutub paremaks praegustele klientidele ja partneritele, sest saame kiiremini välja töötada uusi lahendusi, mida vajame rohepöördeks,” ütles Kruuse. Minister usub, et loodav asutus kujuneb põllumajanduse ja maaelu valdkonna ettevõtete partneriks ja toeks rohepöörde elluviimisel ning kliimaneutraalse toidutootmise tagamisel. „Tänu Maaelu Teadmuskeskusele paraneb meie toidu­julgeolek,” oli maaeluminister Kruuse lootusrikas.

ETKI direktor Andre Veskioja sõnas, et Maaelu Teadmuskeskus (METK) koondab rakendusliku põllumajandusteaduseloome ja -siirde ning teadmus- ja nõuandeteenuse kokku. „Ühendasutusel on suurem inimpotentsiaal, taristu ja arenguvõimalused. Liitumine võimaldab kiirelt muutuvale põllumajandussektorile pakkuda vajalikke teadus-, labori- ja teadmussiirde teenuseid,” põhjendas Veskioja. PMK direktor Pille Koorberg kinnitas, et METK saab olema usaldusväärne partner riikliku kontrollisüsteemi rakendamisel ja kindlalt on tagatud ka põldkatsete sõltumatu korraldamine.

Liitmise käigus jääb alles asutuste senine taristu, peakontorid Sakus ja Jõgeval ning katsekeskused üle Eesti. Valitsemisala struktuurireformi käigus tehtava muudatuse eesmärk on tugevdada valdkondlikku teaduse-arenduse kompetentsi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles