Karusaare mahetalu katsetab kalkunikasvatust

Tiit Efert
Copy
Karusaare mahetalu perenaine Elen Põdra on varem kanu pidanud ja teab lindude kasvatamisest üht-teist.
Karusaare mahetalu perenaine Elen Põdra on varem kanu pidanud ja teab lindude kasvatamisest üht-teist. Foto: Tiit Efert

Lääne-Virumaal Sämi-Tagakülas asuva Karusaare mahetalu jaoks on tänavune aasta otsustav. BabyCooli kaubamärgi all külmutatud lastetoitu valmistava Saaregurmee tellimusel alustatud kalkunikasvatusest võib saada talu põhitegevus.

Karusaare mahetalu perenaine Elen Põdra on varem kanu pidanud ja teab lindude kasvatamisest üht-teist, siiski peab ta kalkunite võtmist julgeks sammuks. Kalkuneid kasvatatakse Eestis vähe, pigem oma tarbeks, äärmisel juhul tutvusringkonnale või ka lemmiklinnuna. Kaubanduses laiemalt saada olevad ­lihatükid tulevad üldjuhul Poolast.

Põnev teekond

Nii ongi Karusaare mahetalu võtnud ette teekonna, mille eesmärk on pakkuda huvilistele hilissügisel või jõuludeks võimalust valmistada hõrku kodumaist kalkunipraadi. Kalkun on põllumajanduslindudest suurim, kasvades poole aastaga tibust vähemalt kümne kilogrammi suuruseks. Kindluse kalkunikasvatust alustada andis Karusaare mahetalule Saaregurmee, kes põhiosa pooletuhandepealisest kalkunikarjast ära ostab.

„Saare Gurmee tundis huvi ja siis proovisime,” sõnas perenaine Elen. Kalkunite kasvatamist alustati mullu. Osale lindudele mõjus halvasti läinudsuvine kõrge õhutemperatuur, mille mõju ei osatud siis hinnata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles