Ihamaru tšillitalus kasvavad õnnetunnet toovad kaunad

Tiit Efert
Copy
Mihkel Loks tõdeb, et tšillide kasvatamise juures on tal veel palju õppida.
Mihkel Loks tõdeb, et tšillide kasvatamise juures on tal veel palju õppida. Foto: Tiit Efert

Kui RMK metsa­kasvatustalituse analüütik Mihkel Loks otsis Põlvamaal Ihamarus asuvas kodutalus tegevust, luges ta ajakirjast Soomes asuva Heinan Puutarha tšillifarmi kohta ja otsustas samuti tšillikasvatamist proovida.

Põllumajandustausta Mihklil pole, seetõttu said loomapidamine ja teraviljakasvatus kohe kõrvale lükatud. Taimekasvatuses olid senised kogemused piirdunud aknalaua potitaimedega. Siiski otsustas tšillisõbrast Mihkel proovida.

Esimesed kasvuhooned said Ihamarus püsti 2019. aastal. Seemned otsis Mihkel internetist ja lasi need Kanepi aiandis ette kasvatada. Tšillimaailm on kirjum, kui suudab ette kujutada kõige kirglikum puslefänn. Kuju, värvi ja maitse poolest. Veel mõni aasta tagasi kasvatasid tšillisõbrad valdavalt oma saagi koduses kasvuhoones või aknalaual ise. Eestis on laiem kasvatamine lahti läinud viimasel paaril aastal.

Kui Mihkel alustas, sattus ta sellega ühele laineharjale. Popimaid sorte, nagu mahedam jalapeno ja käredam ‘Habanero’, teab enamik tšillisõpru ja nende kasvatamisest ei pääse ka Mihkel. Aga tal kasvab ka maailma tuliseimad sorte ‘Carolina Reaper’ ja ‘Trinidad Scorpion’, mis on nõudlikud lõunamaa taimed. Nende ettekasvatamine algab veebruaris. Ettekasvatamine on lihtsam delegeerida lähedal asuvale Kanepi aiandile. Tänavu on 18 sorti ja kahes kasvuhoones tuhatkond taime.

Hapendamine toob mõnusa meki

Kui ta tšillikasvatust alustas, oli plaan neid kaubanduses toorelt pakkuda. Aga massilist nõudlust ei ole, sest toote hind on küllalt kallis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles