Kuvavõistlus kutsub jäädvustama pühasid looduspaiku

maaelu.postimees.ee
Copy
2021. aasta kuvaõistluse võitja. Puude esiema: Täri pärn. Autoriks Maris Sepp.
2021. aasta kuvaõistluse võitja. Puude esiema: Täri pärn. Autoriks Maris Sepp. Foto: Maris Sepp

Hiite kuvavõistlus kutsub avastama hiisi ja teisi põliselt pühaks peetud looduspaiku, et jäädvustada pühapaikade kultuuri- ja looduspärandit ning innustada inimesi nendega tutvuma.

Võistlusele võib saata nii vanu kui ka uusi fotosid, teatas Hiite Maja sihtasutus. Võistluse peaauhind on 1000 eurot, hõimurahvaste auhind 300 eurot, Soome auhind 300 eurot ja kuni 16-aastaste auhind 200 eurot. Lisaks on välja pandud Vana-Võrumaa, Virumaa, Mulgimaa, saarte ja muud eriauhinnad. Võistlus lõppeb 15. oktoobril.

Looduslik pühapaik on mets, puu, kivi, veekogu, pinnavorm, või maa-ala, mida on pühaks pidanud juba esivanemad. Pühapaikadega seotud peamised tavad on palvetamine, tervendamine, andide toomine, tule tegemine, pühade pidamine ja lahkunute mälestamine. Paljud pühapaigad on praegu elavas kasutuses.

Tuntuimad pühapaigad on Suur ja Väike Taevaskoda, Kaali Pühajärv, Panga pank, Saula Siniallikad, Jägala juga, Tülivere tamm, Tamme-Lauri tamm, Kuremäe Hiiemägi, Ebavere Hiiemägi, Paluküla Hiiemägi, Laiuse Siniallikas, Tartu Toomemäe kivi, Ülendi hiiepärn, Võhandu Pühajõgi, Toila Pühajõgi, Ranna Tuhandeaastane tamm ja Otepääl asuv Pühajärv. Eestis leidub hinnanguliselt 5000 ajaloolist looduslikku pühapaika, millest circa 1400 on kantud looduslike pühapaikade kaardile.

Rahvusvaheline kuvavõistlus toimub eesti, soome ja vene keeles ning keskendub soome-ugri rahvaste ühisele pärandile. Seoses rahvusvaheliste sanktsioonidega ei määrata aga tänavu rahalisi auhindu Venemaa ja Valgevene elanikele.

Hiite kuvavõistlus toimub alates 2008. aastast ja tänavune on järjekorras 15.

  • Teadaolevalt on see ainus omataoline fotovõistlus maailmas. Aastate jooksul kuvavõistlusele saadetud fotod moodustavad ainulaadse kultuuriloolise arhiivi, mis on veebis vabalt kättesaadav aadressil www.hiis.ee/kuva/kuvavoistlused.
  • Hiite kuvavõistlust korraldab Hiite Maja sihtasutus, kaaskorraldajaks Soomes on Taivaannaula ühendus.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles