Kohus tühistas jahi peatamise: karujaht saab jätkuda (1)

maaelu.postimees.ee
Copy
Pruunkaru metsas.
Pruunkaru metsas. Foto: Leo Eensoo

Vastavalt Tallinna ringkonnakohtu 1. septembri otsusele rahuldati Keskkonnaameti määruskaebus ja tühistati 9. augusti halduskohtu määrus, millega peatati karujaht.

Vastavalt ringkonnakohtu uuele määrusele jäetakse MTÜ Eesti Suurkiskjad esialgse õiguskaitse taotlus karujahi peatamiseks rahuldamata, vahendab Eesti Jahimeeste Selts.

Vastavalt ringkonnakohtu määrusele ei saa selle määruse peale edasi kaevata. Kohtumäärust saab lugeda siit.

Tallinna Halduskohus rahuldas esialgu MTÜ Eesti Suurkiskjad taoltuse ja peatas sellega karujahi, kui MTÜ esitas 1. augustil Tallinna Halduskohtule kaebuse Keskkonnaameti (KKA) 29. juuli korralduse tühistamiseks. Korraldusega kehtestas amet karu küttimismahuks 90 isendit ning kinnitas küttimismahu jagunemise maakondade vahel.

Põhjenduseks tõi MTÜ järgmist: “Karu tohib küttida vaid erandkorras ja eritingimustega, kui kõik muud alternatiivsed praktikad on kasutusele võetud. KKA on aastaid seadust rikkunud ja andnud välja üldiseid karu küttimislube, mis ei ole tõendatud erandtingimustega ega ka erandkorraga. 90 isendi tapmine on direktiivi eesmärkide vastane tegevus. Iga isendi kohta peab olema välja toodud, miks just see isend tapetakse ja kas enne on võetud kõik võimalikud muud vahendid kasutusele. Arvukuse vähendamine ei saa olla eesmärk”.

Veel on taotluse põhjendusena välja toodud, et tegevuskava ei sea mingisugust juhendavat raamistikku, kuidas karude küttimine saaks toimuda loodusdirektiivi poolt eeldatavate rangete eritingimuste alusel: nt kuidas tapetavaks valitud isendid tuleb seostada juba tekitatud konkreetsete kahjudega ja kuidas tapmisotsuse tegijad peaks eelnevalt alternatiivseid lahendusi kaaluma letaalsete meetmete vältimiseks – iga erandi juures eraldi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles