Jõel kihutajad hävitavad kalu

Copy
Eiki Eriste käib oma mootorpaadiga kalastamas valdavalt kitsukesel Audru jõel ja Pärnu lahel.

 
Eiki Eriste käib oma mootorpaadiga kalastamas valdavalt kitsukesel Audru jõel ja Pärnu lahel.  Foto: Toomas Šalda

Staažikas harrastuskalur, laiemale üldsusele autospordiürituste korraldajana tuntud Eiki Eriste ja tema mõttekaaslased leiavad, et meie veekogudel saab asjatult hukka või vigastada lubamatult palju kalu. Eriste käib oma mootorpaadiga kalastamas valdavalt kitsukesel Audru jõel ja Pärnu lahel, aga vaevalt et järgnevalt kirjeldatavad probleemid ainult nende veekogudega seotud on.

Audru jõel ja Pärnu lahel tehtud põgusa paaditiiru ajal tunnistab mees, et on oma murede ja ettepanekutega pöördunud nii kohalike elanike, omavalitsuste esindajate, Keskkonnaameti, kalakaitseinspektorite kui ka riigikogu liikmete poole. Tulemuseta. Aga seda, et kitsal Audru jõel, kus liiklusmärk keelab sõita kiiremini kui 10 km/h, sõidetakse võimsate kaatrite ja skuutritega 50 km/h ja vahel silma järgi hinnates koguni 70 km/h, ta niisama pealt vaadata ei taha. Jõe ääres seisavadki paadisildade juures uhked alused, mõni neist enam kui 200hobujõuline ja nendega kümnekilomeetrise tunnikiirusega liikuda olekski nagu Ferrariga põlluvaheteed künda.

„10 km/h ongi liiga vähe, õige oleks 20, aga sellest üle on juba kaladele hukutav. Maimud ja väikesed kalad, kes pinna lähedal ujuvad, hävitatakse. Hommikuti jõgi lausa keeb toitu otsivatest kaladest. Kihutava kaatri taha jääb kalapuder, kajakad lendavad ahnelt järel ja muudkui sukelduvad purukssõidetud kala järele,” kirjeldas mees olukorda ja näitas telefonist pilti, mis tehtud pärast kaatri möödumist ja kus pooleteistkilone havi hulbib elutult vees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles