TERE, KOOL! ⟩ Kolm kooli, üks lasteaeda ehk Aru talu argipäev

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Tabria külas on Aru talu pere aja maha võtnud ja kogunenud õues ümber laua, et nautida ema Kätlin Aassalu valmistatud küpsisetorti. Vasakult lapsed Rasmus, Loviise ja Raimond, emast teisel pool Roland ja pereisa Ranno Aassalu.
Tabria külas on Aru talu pere aja maha võtnud ja kogunenud õues ümber laua, et nautida ema Kätlin Aassalu valmistatud küpsisetorti. Vasakult lapsed Rasmus, Loviise ja Raimond, emast teisel pool Roland ja pereisa Ranno Aassalu. Foto: Urmas Luik

Are kooli aktusel istub täna 16 uue klassikaaslase hulgas aukohal Raimond, kelle kaheksandasse klassi jõudnud õde Loviise hoiab nooremal vennal saalis silma peal. Nende vanem vend Rasmus võttis siinsamas kevadel pidulikult vastu lõputunnistuse ning viis paberid Vana-Vigala teenindus- ja maamajanduskooli, sest ta tahab saada autolukksepaks. Kooli uuelt direktorilt Pille Vaiksaarelt ja esimeselt õpetajalt Aive Annustelt aabitsa saajale elavad kaasa ema Kätlin ja isa Ranno Aassalu lasteaiaealise noorima poja Rolandiga. Kool aga tunneb heameelt, et alati toimeka ja abivalmis pere lapsed on järjepidevalt nende õpilaste nimekirjas.

Kui Ares teadmistepäeva tähistamine lõpeb, sõidab pere Raplamaale aktusele Vana-Vigala kooli, kus pereisa on õppinud põllumajandust ja infotehnoloogiat ning vanim poeg käib nüüd edasiõppimise mõttes isa jälgedes.

Kodus Aru talus maiustas pere 1. septembri puhul ema valmistatud maheda küpsisetordiga. See on kujunenud tavaks siin, ligemale 40 elanikuga Tabria külas, mida läbib kruusatee ja lähima toidupoe leiab paarikümne kilomeetri kauguselt. Sellele suundumusele, poodide ja koolide sulgemisele hakkab vastu piimatootmistalu pidava maapere elujõulisus seda enam, et isa Ranno Aassalu on pärit samast külast ning tema isa Peeter Aassalu on tunnustatud uuendusmeelne põllupidaja ja karjakasvataja, kes pani Pärnumaal esimesena oma Uida laudas robotid lehmi lüpsma.

Koolitarbed jupikaupa

Uueks kooliaastaks hakkas pere ema Kätlini sõnul varakult valmistuma.

„Hea, et õpetaja andis kevadel nimekirja, mida on kooliminekuks vaja, saime hakata vaikselt neid asju varuma, koolitarbed on olemas, neile on läinud üle 200 euro, aga õnneks tuli Tori vallast ranitsatoetus,” rääkis pereema nädalapäevad tagasi, mil lõikuskuu päike küttis päeva kuumaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles