Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Maitseaiast tulevad maitsvad tomatid ja kurgid

Copy
Tatjana ja Andres Punga perre tulid esimesed kasvuhooned hobi korras, aga kui Tatjana koduseks jäi, tekkisid juba tööstuslikumad kasvuhooned.
Tatjana ja Andres Punga perre tulid esimesed kasvuhooned hobi korras, aga kui Tatjana koduseks jäi, tekkisid juba tööstuslikumad kasvuhooned. Foto: Tiit Efert

Peipsi ääres Alatskivi asula servas peavad Tatjana ja Andres Punga Maitseaeda, mille peamine saak on kurgid, tomatid, sibulad, sekka ka tšillit, paprikat ja muid köögivilju.

Maitseaed sai alguse peretütre ideest, et ema võiks hakata maitsetaimi kasvatama. See lihtsalt tuleb tal hästi välja. Tagantjärele tunnistas Tatjana, et tulemuseks oli väike pettumus, sest eestlased ei armasta põnevate taimede ja maitsetega katsetada. „Tahaks Eesti kokkadelt küsida: miks te kasutate avokaadot, aga ei lisa sinna midagi juurde, kui meil on siin nii palju kohapeal hästi kasvavaid ja maitsvaid taimi,” lausus Tatjana. Väga kurb, et ei osata neid kasutatada ega taheta elu huvitavamaks muuta. Lõplikult ta maitsetaimede kasvatamisest siiski loobunud ei ole.

Kui hiljutise Peipsi toidu tänava raames võtsid paljud kohalikud kohvikud Maitseaiast kurki ja tomatit, siis Kolkjas asuv präänikutalu on võtnud juba mitmendat aastat basiilikut. „Kasvatame tavalist, punast ja sel aastal ka hästi põnevat kaneelbasiilikut. Lisaks on punet,” nimetas Tatjana.

Pere on keskendunud kurkide ja tomatite kasvatamisele. Kokku on neli suurt kasvuhoonet. Köetav ettekasvatamishoone on Tatjana sõnul oma aja ära elanud, selle asemele on praeguse maasikapeenra kohale plaanis rajada uus suurem hoone.

Tagasi üles