Turbatootjad kohanevad muutunud elukorraldusega

Copy
Tootsi Turba toodangust läheb kütteks vaid kolm protsenti.

 

 Mailiis Ollino
Tootsi Turba toodangust läheb kütteks vaid kolm protsenti.   Mailiis Ollino Foto: Mailiis Ollino

Eesti suurima turbatootja, aktsiaseltsi Tootsi Turvas tootmishooaeg algas närviliselt. „Kõige suurem mure oli tööjõuga. Kasutasime varem Ukraina traktoriste, aga sõja puhkedes kiirustasid nad kodumaad kaitsma. Mõnel tööl olnud valgevenelasel lõppes viisa. Ilm meid samuti ei hellitanud, vihma oli palju. Aga vaikselt hakkasime pihta ja saime asjad paika,” kirjeldas hetkeseisu Tootsi Turba juhatuse liige Urmas Reintam.

Tööjõuprobleemid lahenesid ja kuigi jaanipäevani kirusid ilma kõik turbamehed, aja edenedes aunad kasvasid. Tänase seisuga ollakse plaanide täitmisega lõpusirgel, talve peaks kasvuturvast silmas pidades kenasti üle elama. „Jalga veel sirgeks lasta ei saa, eesmärgid pole lõpuni täidetud ja vaja on rõhku panna mõnele spetsiifilisele tootele, näiteks mustale turbale,” sõnas Reintam.

Eesti Turbaliidu tegevdirektor Erki Niitlaan kinnitas eelkõneleja sõnu: „Enne hooaega täitmata töökohad mõistagi häirivad ja tekitavad närvi-, aja- ning rahakulu. Väljakujunenud tööjõu leidmise süsteem sai sõja tõttu kõvasti raputada. Valdavalt on ju tegu meestele sobiva tööga ja Ukraina mehi vajatakse kodumaal, valgevenelasi ei taha ega saa rakendada. Paljud asendajad on uutest regioonidest, kiidusõnu on pälvinud näiteks moldaavlased. Aga lõpuks saavad vajalikud tööd ikka tehtud. Ilm on tänavu turbasektori ettevõtteid pigem soosinud.”

Energiaturba vastu on huvi tõusnud

Tootsi Turba toodangust läheb kütteks vaid kolm protsenti. Pool sajandit tagasi oli vastupidi, kodudeski oli turbabrikett üks tavapärasemaid kütteliike. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles