ARVAMUSPLATS MESi abiga saab sügistööd valmis

Meelis Annus
, MESi juhatuse liige
Copy
Teravilja- ja rapsipõllud muutuvad taas mustaks ja sinna külvatakse talivili.
Teravilja- ja rapsipõllud muutuvad taas mustaks ja sinna külvatakse talivili. Foto: Arvo Meeks

Suvised ilmad küll kestavad, aga esimesed märgid sügise saabumisest on kohal. Teravilja- ja rapsipõllud muutuvad taas mustaks ja sinna külvatakse talivili. Viimastel aastatel on ilmad soosinud põllumehi ja taliviljade osakaal külvipindadest on jõudnud ligemale 60 protsendini. Lühidalt öeldes pannakse praegu alus järgmise aasta saakidele.

Tähtis on, et pärast külvi saaksid tehtud kõik vajalikud tööd ja lisatud väetised, mida on taimede talvitumiseks tarvis. Ukraina sõja algusest alates on väetiste ja tarvikute hinnad kallinenud kaks-kolm korda. Tõusnud on kütuse ja kuivatites kasutatava gaasi hind.

Palusin ühel eesti tippagronoomil teha võrdluse, kui palju põllumehe sügistöödel tehtav kulu hektari kohta on suurenenud. Talinisu kasvatamise kulu hektari kohta oli 2022. aastal 242 eurot, aga tuleva aasta saagi saamiseks on kulu 426 eurot hektari kohta ehk kulu on 1,76 korda suurem. Samas suurusjärgus on kulude kasv talirapsi puhul. Seega vajalike tööde tegemiseks kulub oluliselt rohkem raha.

Ka saagi kokkuostuhinnad on tõusnud, praegu pakutav nisu hind võrreldes eelmise aasta augusti hinnaga on pea 1,4 korda kõrgem. Tänavuste saakide müümisest saadav raha kulub aga esimestel kuudel vanade võlgade tasaarveldamiseks, alates oktoobrist hakkab tavaliselt laekuma see raha, mida põllumees saab oma ettevõtte majandamiseks kasutada. Järelikult sügistööde raha tuleb küsida pangast või kasutada tarvikumüüjate maksetähtaegu. Mõlemal juhul võivad majanduslikult tugeval järjel ettevõtted neid lahendusi ilma probleemide ja suuremate kuludeta kasutada, aga finantsiliselt nõrgemad põllumehed peavad selle raha kasutamise eest suuremaid tasusid maksma. Intressimääradena väljendades jäävad tarvikumüüjate lahenduste juurdehindlused 8 ja 18 protsendi vahele.

Maaelu Edendamise Sihtasutus on sõlminud Eestis tegutsevate pankadega koostöölepingud, mille alusel pakutakse soodustingimustel käendusi. Käenduste eesmärk on tagada Ukraina kriisist mõjutatud ettevõtjatele tagatise puudumisel käibelaenude kättesaadavus. Laenukäendusi saavad taotleda põllumajandussaaduste esmatootjad, kalandus- ja vesiviljelusettevõtjad ning neid ühendavad ühistud. Tasu aastase laenu käendamiseks on 1% aasta baasil ehk lühema perioodi korral on reaalne tasu vastavalt kasutatud ajale isegi väiksem. Pikema kui üheaastase lepingu korral on tasu 2% aasta baasil. Soovitan kindlasti põllumeestel leida saagikoristuse ajal hetk ja tegelda rahaasjadega. Usun, et pangast laenu taotlemine on sama lihtne kui tarvikumüüja maksetähtaja küsimine. Aga panga lahendus koos MESi käendusega tuleb kordades soodsam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles