Euroopa suurim kirss-kontpuuistandus laiub Ukrainas

Marju Lina
, ajakirjatoimetaja
Copy
Ukrainas Zaporižžjas laiub Euroopa seni suurim kirss-kontpuuistandus.
Ukrainas Zaporižžjas laiub Euroopa seni suurim kirss-kontpuuistandus. Foto: Erakogu

Peene tüve ja okstega, ent kõva puiduga kontpuud võime Eestis kohata peamiselt teeservades, seal kasvab neid kaht liiki: rootsi kukits ja verev kontpuu. Aedades ja parkides on meil aga levinud siberi ja võsund-kontpuu.

Armastatud haljastus- ja hekitaime trumbid on eelkõige värvikas koor ning toredad õied ja viljad. Sügisel on ta uhke kaunitar, lehed on silmatorkavalt värvilised ning isegi kui need maha langevad, ilutsevad võrsed ikka kirevalt. Nõnda on kontpuu aastaringne ehe.

Maailmas on kontpuid 60 liiki ja nende seas on nii puid, põõsaid, poolpõõsaid kui ka rohttaimi. Enamasti pole kontpuu punased, mustad või valged luuviljad söödavad, kuid näiteks Ukrainas ja Moldovas kasvava kirss-kontpuu punased viljad sünnivad süüa.

Kuulus istandus Ukrainas

Ukrainas Zaporižžjas laiub Euroopa seni suurim kirss-kontpuuistandus, kust omanikud Sergey Olshansky ja tütar Elizaveta korjavad hooajal enam kui viis tonni marju ning neist valmistatud tooted on nõutud kogu Euroopas ja ka Jaapanis. Müügiks lähevad mitmesugused hoidised, puuviljakivid on aga peamine koostisosa õlides, millesarnaseid maailmas mujal ei tehta.

Legendi järgi valmistati Kristuse ristilöömise puu kontpuust, mis noil aegadel olnud võimas puu. Ahastuses ristil rippudes otsustanud Kristus kontpuu oksad lühikeseks murda ja kõveraks väänata, et seda enam eal tol hirmsal eesmärgil kasutada ei saaks. Sestpeale pole kontpuu jäme metsapuu, vaid meenutab pigem põõsast.

Kontpuu marjad.
Kontpuu marjad. Foto: Erakogu

Kui Kristus kolme päeva pärast üles tõusis, puhkenud kontpuud metsas õide. Arvatakse, et õite punased tolmukad sümboliseerivad okaskrooni, verevad viljad Kristuse verd.

Tuntud on lugu irokeesi printsessist, kes hukkus tagasilükatud kosilase käe läbi. Surev printsess lamas kontpuu all, pühkis selle mahalangenud lehtedega oma verd ja püüdis tulutult ravida haavu. Seepärast on tolle puu lehtedel punased laigud.

Armusõnum ja talisman

Suurbritannias on olnud komme, et noormehel, kes palju sõnu ei armastanud, piisas meeldivale neiule vaid kontpuuoksakese ulatamisest. Selles oli sõnum, mis jäi vastust ootama. Kui oks anti tagasi, oli lugu lootusetu. Neiu, kes oksa ei tagastanud, andis nii märku huvist noormehe vastu.

Paljudes maades kantakse kuivatatud kontpuu vilja paelaga kaelas ja usutakse selle kaitsvasse jõusse. Kontpuud peetaksegi vastupidavuse sümboliks ja arvatakse, et see aitab raskusi ületada. Võimalik, et säärane usk tuleb puu vähenõudlikkusest kasvutingimuste suhtes.

Luuvalu vastu juurekeeduvesi

Leida on õpetusi, et kontpuu juured aitavad luuvalu vastu: juua tuleb nende keeduvett. Palju rohkemat siiski eestlased kontpuu raviomaduste kohta ei teadnud. Põlisameeriklased aga küll. Koorega on nad tohterdanud malaaria, palaviku ja kopsupõletiku käes kannatajaid, säsiga leevendanud peavalu, aga seganud seda ka tubakaga ja suitsetanud.

Levinud on hoiatus, et kontpuud ei või põletada ega ka selle õisi tuppa tuua, sest see toob kindlasti kahju.

Mõned Ameerika pärismaalaste hõimud on uskunud, et kõigi maapealsete taimede taevane ema on just kontpuu. Kui juhtuti nägema kuivanud kontpuud, polnud see hea märk, pigem kuulutas see peatseid raskusi ja kurbust.

Kommentaar

Elizaveta Olshanskaya koos isa Sergeyga.
Elizaveta Olshanskaya koos isa Sergeyga. Foto: Erakogu

Elizaveta Olshanskaya, kirss-kontpuuistanduse omanik Zaporižžjas

2013. aastal otsustasime isaga rajada kirss-kontpuuistanduse. Krimmist õnnestus meil enne selle okupeerimist tuua 10 500 istikut ja panna need mulda Zaporižžja regioonis. Siis võtsime juba vastu otsuse aiandit suurendada ning Kiievi botaanikaaia direktor Svetlana Klimenko tutvustas meile kõikvõimalikke kontpuusorte. Nõnda ostsime temalt veel 2000 puud.

Algusest peale oleme olnud mahetootjad. Oma puude viljadest valmistame moose, konserve, kastmeid, jooke, pastille ja tervislikke näkse.

Sõda pole meie tööd päriselt katkestanud. Ikka oleme leidnud võimalusi edasi tegutseda ning Ukraina majandust toetada. On raske, aga oleme tugevad ja saame hakkama.

Oleme tänulikud oma sõduritele. Ukraina võidab peagi selle sõja ja siis saame töötada vabal, tugeval ja areneval maal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles