Maisile meeldib kliima soojenemine

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
„Enda kasvatatud sööt on ikka kõige odavam,” ütles AS Vändra tootmisjuht Kaido Madisson, olles rahul üle kahe meetri kõrguse maisiga.

 
„Enda kasvatatud sööt on ikka kõige odavam,” ütles AS Vändra tootmisjuht Kaido Madisson, olles rahul üle kahe meetri kõrguse maisiga.  Foto: Urmas Luik

Rõusa küla vahel Pärnumaal tõmbab mööduja pilgu kõrvale maisipõld, mille vahele kaoks paarimeetrine meeski, sest silokultuurile on suvesoojus andnud ägeda kasvuhoo. Seda hoolimata sellest, et siinkandis majandav AS Vändra alustas tootmisjuhi Kaido Madissoni sõnul ilmataadi loal kevadel kõigi külvidega mai keskel, tavaliselt on neil seeme maas lehekuu kümnendaks päevaks.

„Seda, et juuli lõpuks olid maisil õisikud väljas, pole ma enne tähele pannud, nii et praegu kasvab taim ainult natukene veel juurde,” ütles Madisson, viidates nii pruunikatele õisikutele kui ka kattelehe varjus kosuvatele tõlvikutele.

Vändra põllumehed kasvatavad maisi kui energiakultuuri järjest suuremal pinnal, tänavu juba 370 hektaril, et jätkuks väärtuslikku söödalisa 1300pealisele suuretoodangulisele piimakarjale.

Tootmisjuhi jutu järgi valivad nad neli-viis oma põllumaadele sobivat sorti ja lähtuvad võimalikult lühikese kasvueaga taimedest ning teine tõlvik suurema kõrval on lehtedest ja vartest saadava rohumassi hulgas nagu boonus.

Tuleb hea maisiaasta

„Sellise kasvu järgi meil tänavu alla 40 tonni silo hektarilt põlde polegi, selles mõttes on hästi, nii et kliima soojenemine pole maisikasvatajatele halb ja isegi kehval aastal oleme saanud 25 tonni hektarilt kätte,” seletas Madisson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles