Kormoranid võtavad võimu

Tiiu Leis
, Maa Elu kaasautor
Copy
Pärnu jõel asuvad „tindisaared” haisevad endiselt ning kaldaäärsed valgeks värvunud puudesalud mustavad lindudest.

 
Pärnu jõel asuvad „tindisaared” haisevad endiselt ning kaldaäärsed valgeks värvunud puudesalud mustavad lindudest.  Foto: Urmas Luik

Augusti algusest novembri lõpuni on jahimeestel võimalus koos kalameestega kormoranide arvukust ohjeldada, abi oleks ka kokkadest, kelle kormoranikotletid viiksid keele alla.

Võimalust, et jahimehed kormorane kütiksid, ei ole varem aktiivselt kasutatud, sest kormoraniliha toiduks veel ei tarbita ning küttimine on Keskkonnaameti meelest kulukas. „Eestis on viimastel aastatel kütitud ligikaudu 700 lindu aastas,” teatas Keskkonnaameti peadirektori asetäitja eluslooduse valdkonnas Leelo Kukk.

Kormorane ähvardab omakohus

Kalameestele tundub, et kormoranid paljunevad aga kõigist heidutusmeetoditest hoolimata. Pärnu jõel asuvad Tindisaared haisevad endiselt ja kaldaäärsed valgeks värvunud puudesalud mustavad lindudest. Riik on panustanud Sindi paisu allalaskmise järel miljonite eurodega lõhelistesse, kellest paljud roiskuvad nüüd aga hoopis saartel. Olukorra jätkudes ähvardab kormoranikolooniat omakohus.

11. aprillist 31. maini võis Pärnu jõe äärses koloonias kormorane heidutada heli ja laseriga.

„Vastust selle tegevuse tulemuslikkuse suhtes veel ei ole, kuid saame sama meetodi kasutamist arutada järgmisel aastal,” rääkis Kukk. Ta lisas, et Keskkonnaamet peab mõistlikuks arvukuse reguleerimist just praegu, jahihooajal, sest kevadel munade õlitamisega võib kahjustada laidudel pesitsevaid teisi linde, sh kaitsealuseid liike.

Küttimine on lubatud väljaspool tiheasustusalasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles