Olukord kohaliku kala turul pole kiita

Sirje Niitra
, ajakirjanik
Copy
Esimesed kalalaevad alustavad püüki taas augusti lõpus.
Esimesed kalalaevad alustavad püüki taas augusti lõpus. Foto: Arvo Meeks

Kui punase kala hind on stabiliseeruma hakanud ehk mõnevõrra alla läinud, siis valitseb siinsetest veekogudest püütava kala saadavuse ja hinna osas määramatus, sest seda mõjutavad lisaks ilmastikule nii kütuse hind kui ka Ukrainas toimuv.

Kuna Eestist püütud kala on kogu aeg palju Ukrainasse läinud, mõjutab see suuresti siinset kohaliku kala turgu ja asjatundjate hinnangul valitseb praegu selles osas suur määramatus, seega keegi teemat kommenteerida ei soovi. Hindu punase kala ehk kasvandustes kasvanud ja sissetoodud kalaga võrrelda ei saa, sest kohalikul kalal sõltub see palju hooajast ja ilmastikust.

Eesti Kalurite Liidu juhi Mart Undresti sõnul ei järgi näiteks kilu ja räime turg punase kala turu suundumusi ja sõltub rohkem hooajast. Enamik Eestis püütud kilust ja räimest läheb eksporti ja kohapeal müüakse väga vähe.

Eesti turul valitseb tema hinnangul praegu suur teadmatus ja palju on ebaselget, kuna siit läheb palju kala Ukrainasse, kus teadagi olukord ülikeeruline. „Ise olen samuti sel aastal harva kalale sattunud. Mõni kalur ikka mõne angerja kätte on saanud, aga enamik supist ja suitsuangerjast on praegu Eestis välismaist päritolu,” märkis ta.

Äraootav seisukoht

Esimesed kalalaevad alustavad püüki taas augusti lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles